Maria, Mirjam en Tina in Opwijk

Maria Turda (24, uit Roemenië), Tina Jany (22) en Mirjam Wimann (24, beiden uit Duitsland) verblijven ruim een maand in Opwijk, in het Taizéhuis vlak aan de kerk. De drie komen uit drie verschillende godsdiensten: de orthodoxe (Maria), de katholieke (Tina) en de protestantse (Mirjam). O Taizé

De vraag die wij hen stelden was natuurlijk ‘wat brengt jullie in Opwijk?’. Geloof, is het antwoord. TaizĂ© is een gemeenschap van leven en geloven. Tina (uit Berlijn) trok direct na de val van de muur met haar ouders naar TaizĂ©, als jonge tiener (16) ging ze zelf en vandaag blijft zij actief in de oecumenische geloofsgemeenschap.

Maria komt uit een Roemeens dorp vlakbij de Oekraïense grens. Op 16 jaar kwam ze, via een priester, in contact met Taizé. Ondertussen heeft ze haar diploma van sociaal assistent gehaald en was ze anderhalf jaar in Taizé en Praag.

Mirjam kwam pas vorige week, nadat de beide andere meisjes al een poosje in Opwijk waren. ‘Opwijkenaren zijn zeer aangename, warme mensen,’ zegt Tina, ‘wij ondervinden alleen maar sympathie en hulpvaardigheid. Zelfs het feit dat wij maar een paar woordjes Nederlands kennen is niet echt een obstakel’. Maar de mensen die je ontmoet, dat is het belangrijkste menen de drie jonge vrouwen.

Heel veel dingen kun je niet plannen, je moet je gewoon openstellen voor wat komt en vreugde delen. Drie keer per dag wordt er gebeden in het Tiazéhuis. Wie wil meedoen is welkom. Het motto is: via gebed, muziek en stilte terug naar de bron van leven en geloof.