Mars voor de Democratie trekt door Ninove

Het is altijd een heikele zaak om het aantal deelnemers aan een manifestatie te schatten. De organisatoren vinden de schatting altijd te laag, de tegenstanders vinden ze te hoog. Maar vooruit: wij schatten het aantal deelnemers aan de ‘Mars voor de Democratie’ op 1.500. Ninovieters maar zeker ook rechtse en extreem rechtse militanten uit heel Vlaanderen.

Naast de organisatoren Voorpost, Schild & Vrienden en Forza Ninove waren er ook heel wat Vlaams Belangers met Filip De Winter op kop. Onze fotograaf was ter plaatse.

Aan het stadhuis bleef het kalm tot zowat 19 uur. Een kwartiertje vroeger was het verkeer op de Centrumlaan stil gelegd en viel een gespannen stilte die enkel doorbroken werd door luide versies van Will Tura’s ‘Omdat ik Vlaming ben’ en ‘De Vlaamse Leeuw’. Dan zwol het geluid van de naderende manifestanten aan: geroep en het knallen van voetzoekers. Vanuit de verzamelplaats aan het station ging het door het centrum naar het stadhuis.

Daar werden strijdvaardige toespraken gehouden door o.m. Dries Van Langenhoven, de nieuwe wonderboy van extreem rechts. Vanop de eerste verdieping van het stadhuis werd de manifestatie nauwlettend gevolgd maar alles verliep rustig. Na het zingen van De Vlaamse Leeuw trokken de betogers opnieuw naar de stationsbuurt. Daar werden nog wat voetzoekers gegooid en vuurwerkpijlen afgeschoten vanop het bruggetje over de sporen.

Uit voorzorg waren de winkels in het centrum wat vroeger dicht gegaan uit vrees voor eventuele glasbreuk maar dat gebeurde niet. De politie was duidelijk maar toch discreet aanwezig.

Ondertussen werd in het stadhuis – dat was afgezet met Friese ruiters – het nieuwe stadsbestuur geïnstalleerd.

Topartikels editie Ninove-Dender