Wouter Van Driessche jongste schepen ooit

De grote verrassing van de jongste stembusslag, zeker in N-VA-kringen, was de verkiezing van Wouter Van Driessche. Hij wordt de enige nieuwe schepen in het nieuwe bestuur en hij is de jongste schepen ooit in Opwijk.

Hij versloeg OCMW-voorzitter en oudgediende Patrick De Smedt met…2 stemmen. “Zes jaar geleden kreeg ik 298 stemmen achter mijn naam”, zegt de 28- advocaat, die in een statische herenwoning naast het gemeentehuis op de Markt is komen wonen, in het huis dat toebehoorde aan een telg van de bekende brouwersfamilie De Smedt.

“Dat ik onmiddellijk gemeenteraadslid voor N-VA kon worden, had ik te danken aan de bekendheid en de faam van mijn vader Iwein. Ik was in Brussel aan het studeren en weinig bedrijvig in ons dorp. De afgelopen jaren nam ik deel aan het lokale sociale leven en kwam ik in het centrum wonen.”

“Met 652 stemmen scoorde ik meer dan het dubbel aantal stemmen dan in 2012. Een gevestigde waarde zoals Patrick De Smedt met een banddikte kloppen, het moet zuur zijn voor de gewezen OCMW-voorzitter? Wouter Van Driessche: “Hij deed er niet moeilijk over. Hij heeft zes jaar zijn uiterste best gedaan. Hij is er ook goed op vooruitgegaan qua stemmenaantal: van 521 naar 650 stemmen, net iets te kort om in het bestuur te blijven.”

” We moeten het nu met een schepen minder doen. Maar de OCMW-raad blijft bestaan, zij het dat de gemeenteraadsleden voortaan ook OCMW-raadsleden zijn, zonder bijkomende zitpenningen. Patrick blijft er voorzitter van. Onze partij is consequent: de plaats gaat naar de persoon met de meeste voorkeurstemmen.”

– Maar wat als Johan (Deleu) kandidaat-burgemeester Inez (De Coninck) had verslagen – het verschil tussen beiden bedroeg slechts 8 stemmen? “Dan denk ik dat Johan over twee jaar burgemeester zou zijn geworden.”

“We waren op de avond van de verkiezingen snel klaar met ons huiswerk”, bevestigt Van Driessche. “Het parcours dat Open VLD en N-VA de laatste zes jaar hadden afgelegd is rimpelloos verlopen. Open VLD had het moeilijker met de stembusuitslag. Zij zijn niet meer de grootste partij, maar we wilden het niet hard spelen. De vraag van onze coalitiepartner om Albert Beerens met zijn 42 jaar lange ervaring nog twee jaar in het zadel te houden als burgemeester hebben we snel ingewilligd. Het heeft geen zin om de strijd aan te binden met je coalitiepartner als je zo goed samenwerkt.”

Wouter Van Driessche krijgt onder meer Welzijnsbeleid als bevoegdheid. In 2021, als Inez De Coninck de sjerp overneemt, moet Van Driessche een stap op zij zetten (hij wordt dan voorzitter van de gemeenteraad) en gaat zijn departement over in liberale handen: eerst twee jaar Roland Mortier en daarna twee jaar Els Van Gucht.

– Is dat goed voor de continuïteit? “Ja”, zegt Van Driessche. “Ik pleeg nu al geregeld overleg met Roland en Els. We finaliseren samen onze beleidsnota.” Als enige zelfstandige in het toekomstige college krijgt Van Driessche ook middenstand onder zijn hoede.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk