Filmclub NinoFilm trekt 2017 op gang met “Rammen”

Met ‘Rammen’ portretteert Filmclub NinoFilm op dinsdag 3 januari 2017 twee koppige Ijslandse broers. Tegelijk schildert de film een poëtisch portret van het harde boerenleven op het noordelijkste eiland van Europa.

De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen. Hoewel ze hun land en levensstijl delen, spreken de koppige mannen al veertig jaar niet meer met elkaar. Hun enige vorm van communicatie verloopt via wat hen het meest dierbaar is: een kudde schapen. De dieren zijn van generatie op generatie doorgegeven en maken deel uit van een eeuwenoude bloedlijn. Wanneer een ziekte uitbreekt en de autoriteiten alle dieren in de vallei willen ruimen, verzetten ze zich ieder op hun eigen manier: Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Om het gevecht met de autoriteiten te kunnen winnen en hun dierbare schapen te redden, moeten de broers echter wel samenwerken…

Deze tragikomedie uit 2015, met in de hoofdrollen Sigurður Sigurjónsson en Theodór Júlíusson, werd alom bejubeld, bijvoorbeeld in De Standaard: “Aan een handvol personages, een feeërieke omgeving en een hond die als postbode dienstdoet, heeft Grímur Hákonarson voldoende voor een groots drama over de koppige mens en verknipte bloedbanden.”

Regisseur Grímur Hákonarson maakte naam met internationaal bekroonde kortfilms waarin uitgekiende fotografie, grote liefde voor zijn thuisland en kurkdroge humor de basisingrediënten uitmaken. Deze Rammen voegt daar een vleugje thriller aan toe.

Na afloop trakteert Filmclub NinoFilm op een Ijslandse knabbel en wordt de Grote Ijsland Quiz gespeeld.

Praktisch:

  • Rammen (regie Grímur Hákonarson)
  • dinsdag 3 januari, 20 uur (inleiding om 19.45 uur)
  • Cinema Central, Lavendelstraat, Ninove
  • € 6 (met reductie voor jongeren)
  • UiTPAS-activiteit
Topartikels editie Ninove-Dender