Made in Denderland

Erfgoedcel Denderland lanceerde samen met Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove op 10 november een nieuwe erfgoedwebsite: www.madeindenderland.be.

Je kan op deze gloednieuwe website het digitale erfgoed ontdekken uit de regio Denderland. In eerste instantie vind je er oude foto‚Äôs en postkaarten terug. Per afbeelding kom je meer te weten over wat afgebeeld is, uit welke collectie de afbeelding komt etc. Maar je kunt de foto ook delen via sociale media, downloaden of voorzien van commentaar. Herken jij bijvoorbeeld iemand op een oude foto, dan kun je dat laten weten aan de beheerders van de website. Naast foto‚Äôs en postkaarten vind je ook 129.000 krantenpagina‚Äôs terug op de website. Je kan hier namelijk een grote collectie kranten uit de regio Aalst doorzoeken en raadplegen. De oudste krant is een exemplaar van “De Standaerd van Vlaenderen” uit 1836, de recentste is “De Voorpost” van 1992. Voor een periode van zo’n 160 jaar zijn meer dan 100 verschillende krantentitels doorzoekbaar. Je kunt op woord zoeken doorheen alle krantenpagina‚Äôs. Regelmatig kun je ook een webexpo bezoeken. Naar aanleiding van een bepaald thema of onderwerp kunnen een aantal foto‚Äôs in de kijker gezet worden. Momenteel kun je twee tentoonstellingen ontdekken rond dorpsgezichten uit Denderleeuw en over de Sint. De historische kaart Land van Aalst uit 1784 krijgt ook een plaatsje op de nieuwe website. Net als de tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog (dit zijn muurkranten die geplakt werden ter communicatie in WO I). Beide items reiken immers breder dan enkel Aalst en kregen ook een plek op de regionale website.

De lancering was nog maar het begin, want de website zal steeds worden aangevuld met nieuw materiaal. Op dit moment worden de bevolkingsregisters van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove gescand. Zij zullen ook een plaatsje krijgen op de website, zodat bezoekers op zoek kunnen gaan naar hun voorouders. Het religieus erfgoed, dat op dit moment volop door vrijwilligers wordt ge√Įnventariseerd in de regio Denderland, krijgt op de website een plaatsje. En ook het immaterieel erfgoed zoals dialecten en tradities, die op het programma van Erfgoedcel Denderland staan, zullen hun plaatsje verwerven op de erfgoedwebsite.

Op die manier wordt noest verder gewerkt aan een heuse toegangspoort tot het erfgoed uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede, en Ninove. De website werd opgebouwd en er werd erfgoedmateriaal uit de regio gescand, ingevoerd en beschreven. Vrijwilligers die graag een handje willen helpen, zijn altijd welkom. Zij nemen best contact op met de Erfgoedcel Denderland:  053 72 32 26 Рerfgoedcel@aalst.be.

Topartikels editie Ninove-Dender