Ninove houdt ‘REVEIL’ op twee begraafplaatsen

REVEIL, een non-profitproject dat mensen op Allerheiligen dichter bij elkaar brengt, wil op 1 november zoveel mogelijk begraafplaatsen in ons land even laten heropleven in een mooie gloed van muziek en hartverwarmende lokale levensverhalen. Ninove houdt ‘REVEIL’ op twee begraafplaatsen: Aspelare en Ninove.

REVEIL ontstond twee jaar geleden op initiatief van de fanfarepopband Zinger in Deerlijk. De muzikanten hadden een ‘buddy’ verloren en hielden voor hem een herdenkingsmoment op de begraafplaats van hun thuisstad. De reacties waren overweldigend; veel mensen hadden blijkbaar de behoefte om op 1 november (Allerheiligen) iets méér te doen dan een chrysant neer te leggen.  REVEIL biedt een kans om samen herinneringen levend te houden, met een lach en een traan, zonder politieke of levensbeschouwelijke vlag, en om samen te genieten van ingetogen muziek. REVEIL wil op dinsdag 1 november tussen 17 en 18 uur (zonsondergang) zoveel mogelijk begraafplaatsen onderdompelen in een melancholische gloed van muziek en mooie levensverhalen. Toeschouwers brengen kaarsjes en lampjes mee om hun steentje bij te dragen aan de warme sfeer.

Wat in 2014 op een West-Vlaamse begraafplaats klein is begonnen, is twee jaar later uitgegroeid tot een project waaraan meer dan 50 steden en gemeenten deelnemen. Ook Ninove, en wel op twee plaatsen. Op de begraafplaats van Aspelare (Daalstraat) zorgt de plaatselijke Koninklijke Harmonie KEVA (Kunst Eer en Vermaak Aspelare) voor muziek. Samen met Davidsfonds Aspelare-Nederhasselt voorzien de initiatiefnemers een verwarmend drankje. Op de begraafplaats van Ninove (Denderhoutembaan / Groeneweg) speelt het Jachthoornkorps van KSA Geraardsbergen sfeervolle muziek. Stadsdichter Willie Verhegghe brengt met enkele gedichten de ‘eenzame doden’ van het voorbije jaar in herinnering. Aanvang 17 uur, toegang gratis.

Topartikels editie Ninove-Dender