Scholengroep Dender laat vluchtelingen rondreizen

Helen, Idris en Inas gaan volgende week op tournee in de scholen van Scholengroep 19 ‘Dender’. Niet zijzelf, maar wel hun verhaal hoe ze als vluchteling hier terecht gekomen zijn. Drie beeldjes uit het project Moving People zullen daarvoor zorgen.

Het street art project Moving People komt overgewaaid uit Nederland. Het creatief collectief Power of Art House, zoals ze zichzelf noemen, wil de vluchtelingen een gezicht geven en hun verhalen vertellen. “Om ogen te openen,  empathie te versterken, verbindingen te leggen en om mensen op een andere manier naar vluchtelingen te laten kijken.”, staat te lezen op de website van het kunstenaarscollectief.

Power of Art House lanceerde daarom vanaf september 2015 het ‘guerilla street art project’ Moving People. Duizenden miniatuurbeeldjes verschijnen sindsdien op de meest uiteenlopende plekken. Op dit moment zijn drie van de miniaturen te gast binnen de scholengroep. Scholengroep 19 Dender zendt ze deze week (van 23 tot 27 mei) op tournee langs haar meer dan dertig basis- en secundaire scholen. Daarna verhuizen ze naar ergens anders.

“We verlenen hiermee onze steun aan dit project maar bovenal onderstrepen we dat ‘samen leren samenleven’, de slagzin van het vernieuwd pedagogisch project van het GO!, geen loze woorden zijn.”, zo zegt Kerim Helaut, woordvoerder van de scholengroep. “We roepen iedereen, personeel, ouders, leerlingen maar ook toevallige passanten op om foto’s te nemen van de beeldjes als ze ergens opduiken. De foto’s kan je daarna delen met de hashtag #MovingPeople op sociale media. Zo krijgt dit project, en vooral het verhaal van de vluchtelingen het menselijk aspect dat het verdient.”

Meer info over het project: www.movingpeople.nu

De rondreis binnen de scholen kan je volgen via www.sgrdender.be

Topartikels editie Ninove-Dender