Over Siciliaanse olijfolie

Davidsfonds Ninove ontvangt binnenkort Dirk De Muynck. In zaal Violon (Roosevelt) geeft deze Gentenaar een lezing over Siciliaanse olijfolie.

Dirk De Muynck werd in 2004 eigenaar van een kleine olijfgaard in de heuvels van midden Sicilië. Sindsdien gaat hij er elk najaar gedurende een paar weken olijven plukken en persen. Wat als iets kleins begon, werd met de jaren een passie.

Tijdens zijn lezing laat hij de aanwezigen eerst proeven van de Siciliaanse sfeer in de olijfgaard: hij vertelt over de geschiedenis van deze magische boom, de olijfpluk en -persing, de gezondheidsaspecten, waarop je moet letten bij aankoop en gebruik en nog veel meer. Tijdens een blinde degustatie leert men ook de kwaliteiten van verschillende olijfolies onderscheiden. 

Daarna vertelt hij het verhaal van de coöperatieven van Libera Terra waar, op landerijen die ooit toebehoorden aan de maffia’s, een “mooie economie” is ontstaan met aandacht voor biologische landbouw, kwaliteit, hard werk en respect voor de wet. Hoop en wedergeboorte staan hierbij centraal.

De sessie duurt ongeveer twee uur en bestaat uit een voordracht, foto’s, filmpjes en een degustatie van vier verschillende olijfoliën. De organisatoren voorzien ook biologisch brood en een heerlijk zuiders hapje.

Praktische informatie

  • Wanneer: vrijdag 26 februari 2016 – 20 uur
  • Plaats: zaal Violon (Roosevelt), Oudstrijdersplein 13
  • Inkom : 12 euro – 10 euro met DF cultuurkaart
  • Inschrijven tot 22 februari 2016 via betaling op rekening
  • BE65 0010 9973 7496 van DF- Ninove
  • Info : clairette.vo@scarlet.be of 054 34 16 21
  • Er is mogelijkheid tot aankoop van olijfolie
Topartikels editie Ninove-Dender