De Kalmoes en vzw Jong winnen samen Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk

Op 19 november reikte ‚ÄúUit De Marge‚ÄĚ op haar congres de Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen uit. De twee meisjeswerkingen van de Gentse vzw Jong hebben in samenwerking met De Kalmoes vzw uit Meerbeke met hun paardenproject ‚ÄúPaardenkracht#meisjesmacht‚ÄĚ de jongerenprijs in de wacht gesleept.

De Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen zet werkingen in de kijker die zich bijzonder verdienstelijk maken in het werken met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, en daarbij bruggen slaan naar levensdomeinen die voor ook voor kwetsbare groepen relevant zijn.

‚ÄúHet project werd opgestart in de loop van 2015‚ÄĚ, vertelt Isabelle Meert van vzw De Kalmoes. ‚ÄúEr werd wekelijks paardrijles gegeven aan een groep van 16 meisjes uit deze Gentse buurten. De grootste groep meisjes was tussen 12 en 16 jaar. De roots van de meisjes was zeer divers: Marokkaans, Afghaans, Somalisch, Tsjetsjeens, Belgisch, Albanees, Palestijns, Turks … . Paardrijden als hobby was geen evidentie voor deze zeer diverse groep dames.”

“Niet alleen kwamen zij uit het toch wel verre Gent,¬† ook het paardrijden was hen totaal vreemd. We legden hierdoor zowel de focus op de sporttechnische/recreatieve aspecten van het paardrijden als op enkele cognitieve en educatieve elementen. De meisjes moesten onder andere leren samenwerken en communiceren op een correcte manier. Daarnaast werden er veel oefeningen en opdrachten aangereikt waardoor¬† hun fysieke conditie, zelfinzicht, zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid werden versterkt.”

“Omdat het hele project door de meisjes zelf werd gefinancierd, leerden ze op een goede manier met geld om te gaan en waren ze heel erg betrokken. We beoogden bij de meisjes een positieve groei in hun persoonlijkheid en kracht alsook het cre√ęren van nieuwe¬† vriendschappen en een positief groepsgevoel. Wekelijks zagen we de meisjes groeien en openbloeien. Ze verlegden letterlijk hun grenzen. Meisjes die in het begin stil, of net heel storend waren kregen meer vertrouwen om op een correcte manier contacten te leggen. Angst en onzekerheid maakten plaats voor moed om het toch eens te proberen.”

“Met het winnen van deze zeer prestigieuze prijs in het jeugdwelzijnswerk voelen wij ons zeer vereerd. Maar vooreerst zijn we vooral dankbaar dat wij de kans kregen van VZW Jong om samen met hen dit project te mogen realiseren. Het werken met deze jongeren past volledig binnen onze inclusieve filosofie¬† en dagdagelijkse werking gericht op integratie en inclusie.‚ÄĚ

Topartikels editie Ninove-Dender