Ninoofse Oorlogsgazet nr 4

De West-Vlaamse Pauline Vanden Berghe was al een aantal jaren aan de slag als verpleegkundige in het burgerlijk hospitaal in Ninove wanneer de oorlog uitbrak. Al snel bood zij haar diensten aan in het Rode Kruishospitaal te Etterbeek. Maar de verpleegster deed er meer dan gewonden verzorgen: ze begon brieven, militaire documenten en zelfs soldaten te smokkelen…

Pauline Vanden Berghe was één van de vele vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een dubbelleven leidde. Zij is de heldin van de vierde Ninoofse Oorlogsgazet. De gazet heeft ook aandacht voor de toestand van het onderwijs in Ninove in de oorlogsperiode en duikt in de parochieverslagen op zoek naar eerste en plechtige communicanten.

Ninoofse Oorlogsgazet nr 4: “De Stem van Paulien” is is te koop in het stadhuis (Centrumlaan), het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) en de bibliotheek (Graanmarkt). De gazet kost 1 euro.

Intussen blijft ook de blog http://ninove14-18.weebly.com de Groote Oorlog op de voet volgen en  loopt in de Hospitaalkerk van Ninove momenteel de tentoonstelling ‘De Groote Oorlog in grote lijnen’.

 

Topartikels editie Ninove-Dender