Vlaaien, mastellen en halve manen van bakker Bické erkend als streekproduct

Bakker Wouter van de Ninoofse bakkerij Bické is apetrots op de erkenning door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). Niet enkel zijn mastellen, maar ook zijn Ninoofse vlaaien en de halve manen of mattenflappen zijn voortaan een officieel erkend streekproduct.

‘Ik ben daar uiteraard bijzonder blij mee. Dit geeft ons een stevige duw in de rug. Het is een bewijs dat we goed bezig zijn. Er zijn niet veel bakkers meer die deze producten maken.’

‘Wij gebruiken de recepten van de eerste generatie bakkers in de zaak, recepten uit 1947. Het is ook niet gemakkelijk om deze producten te maken. Vooral om het een vrij tijdrovende bezigheid is.’

‘Een Ninoofse vlaai maken bijvoorbeeld duurt drie dagen. Elke dag moet je volgens een vast stramien nieuwe ingrediënten bijvoegen. De halve manen of mattenflappen zijn ook een echte streekspecialiteit.’

‘Ze lijken op mattentaarten, maar vaak is er confituur aan toegevoegd. Vooral in het Pajottenland waren ze vroeger heel populair. We staan sinds heel kort op dinsdag op de markt in Ninove en op zaterdag op de markt in Aalst, enkel met deze drie streekproducten. De reacties waren telkens enorm. Vooral de oudere klanten zijn heel blij omdat we zaken aanbieden die ze eigenlijk niet makkelijk meer konden vinden.’

Topartikels editie Ninove-Dender