‘Als de mensen niet tot het Sociaal Huis komen, komt het Sociaal Huis naar de mensen’

De Ninoofse OCMW-raad gaf groen licht om van start te gaan met een project waarbij opgeleide vrijwilligers op zoek gaan naar verborgen eenzaamheid en armoede bij senioren.

Samen met de stad en schepen van seniorenbeleid Tania De Jonge heeft het OCMW de schouders gezet onder een ‘Mobiel Sociaal Huis’. Met dit project wil men samen met een aantal opgeleide vrijwilligers op zoek gaan naar senioren die hulp kunnen gebruiken maar de weg naar het Sociaal Huis in de Burchtstraat niet vinden.

Met andere woorden, als de mensen niet tot het Sociaal Huis komen, komt het Sociaal Huis naar de mensen. Eens die mensen gedetecteerd, kunnen ze nadien verder geholpen worden door met een maatschappelijk werker aan huis te gaan.

‘Het project ontstond in de schoot van de Ninoofse ouderenadviesraad en welzijnsraad waar men terecht wees op een verhoogd risico van eenzaamheid en problemen bij 80+’ers’, aldus schepen Tania De Jonge.

‘Door samen te werken met vrijwilligers en dat te coördineren door een maatschappelijk werker, kunnen we mensen bereiken die hulp van het OCMW of de stad kunnen gebruiken of nood hebben aan sociaal contact. We kunnen hen dan leiden naar de hulpverlening of het ontmoetingscentrum voor senioren dat binnen enkele maanden zal worden opgericht.’

Lieven Meert legt uit waarom het project nu start: ‘Enkele maanden geleden dienden we samen met de stad Ninove en de OCMW’s en gemeenten van Haaltert en Erpe-Mere al een subsidieproject in bij de Vlaamse overheid.’

‘De beslissing over de toekenning van die subsidies heeft vertraging, maar we willen het project toch al starten met eigen middelen.  In eerste instantie focussen we daarbij op de plattelandsdeelgemeenten. Bij een latere toekenning van de subsidie kunnen we het project dan samen met Haaltert en Erpe-Mere verder uitbreiden.’

Topartikels editie Ninove-Dender