Voorde maakt deel uit van ‘schaarsteschijf’

ln het kader van het afschakelplan dat deze winter in werking kan treden bij elektriciteitsschaarste, bezorgde provinciegouverneur Jan Briers aan burgemeester Michel Casteur een lijst van Ninoofse straten die in een zogenaamde ‘schaarsteschijf’ vallen. Alleen straten uit de deelgemeente Voorde komen op die lijst voor.

Op de lijst ‘laagspanning’ staan de Brakelsesteenweg, de Geraardsbergsesteenweg, de Karmelietenstraat, de Kleine Molenweg, de Ophemstraat en de Steenwegdreef. Dit zijn straten die op laagspanning worden gevoed door een cabine die in een schaarsteschijf valt.

Een straat kan meer dan één keer voorkomen, zelfs in twee of drie schijven. Dit komt omdat de betreffende straat door meerdere cabines wordt gevoed. Deze cabines worden op hun beurt door verschillende transformatorenstations gevoed die eveneens in een verschillende schijf kunnen liggen.

Het is ook mogelijk dat een straat maar gedeeltelijk wordt gevoed door een cabine die binnen een schaarsteschijf valt.

De Bekstraat, Brakelsesteenweg en de Ophemstraat staan op de lijst ‘middenspanning’. Dit zijn straten waar minstens één klant- of gemengde cabine in een schaarsteschijf valt. Ook op deze lijst kan het voorkomen dat een cabine meerdere keren werd opgenomen.

Dit om dezelfde reden, namelijk omdat er in de betreffende straat meerdere cabines zijn die worden gevoed door verschillende transformatorenstations die in verschillende schaarsteschijven liggen.

Op maandag 6 oktober 2014 verwacht de gouverneur alle burgemeesters van de provincie Oost-Vlaanderen op een vergadering waar nog meer en correctere informatie over het afschakelplan zal bekend gemaakt worden.

Topartikels editie Ninove-Dender