Jongeren wijzen op het belang van een gezonde levensstijl

De paasvakantie zit er bijna op, volgende week dinsdag gaan de schoolpoorten opnieuw open. De eerste graad Heilige Harten Secundair sloot op vrijdag 4 april het tweede trimester af in (gezonde) stijl met een projectdag rond gezonde voeding en verslaving.

Gezond én lekker

De leerlingen van 1A stonden achter het fornuis. Ze leerden kennismaken met ingrediënten als gember, amandelen en kruidenkaas waarmee ze een gezonde lunch bereidden. ‘We moeten jongeren wijzen op het belang van gezonde voeding’, aldus directeur Karin Couck. ‘ Jongeren hebben energie nodig om de schooldagen goed door te komen. We moeten hen leren dat gezond eten ook lekker kan zijn en dat gezonde voeding gepaard gaat met een gezonde ontwikkeling.’

Ren je gezond

Behalve gezonde voeding behoort ook bewegen tot de ingrediënten van een gezonde levensstijl. Via een actief spel leerden de jongeren het belang inzien van voeding en beweging voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Leerkrachten Inge Gijsels en Jim De Coen leidden alles in goede banen.

Obesitas en vooroordelen

Met zijn getuigenis wees meneer Spitaels op de psychologische en de lichamelijke gevolgen van obesitas. De man bracht een jaar lang door in het zeepreventorium waar hij de gepaste ondersteuning kreeg om zijn gevecht tegen obesitas en de daarmee gepaard gaande vooroordelen de baas te kunnen.

Neen tegen de sigaret!

Terwijl de leerlingen van de eerste jaren de gezonde voedingsdriehoek grondig onder de loep namen, lieten de tweedejaars zich verleiden tot niet-roken. De leerlingen namen actief deel aan talrijke workshops over de gevaren van roken. Onderwerpen als ‘roken en zwangerschap’ en ‘roken en longkanker’ deden sommigen huiveren.

Film ‘Afblijven’

In de namiddag stond de film ‘Afblijven’ van Carry Slee op het programma. Het verhaal gaat over een meisje dat met drugs in aanraking komt. ‘Al op een jonge leeftijd worden jongeren geconfronteerd met verslavende middelen. Het is belangrijk om daar als ouder en als school op in te spelen’, vertelt Daphne Van Berlamont, adjunct-directeur. ‘Jongeren zijn beïnvloedbaar. Het is aan ons om hen te waarschuwen voor de gevaren die roken, alcohol en drugs met zich meebrengen. De jongeren erop wijzen dat ‘Neen!’ zeggen stoerder is dan toegeven, is belangrijk.’

Topartikels editie Ninove-Dender