Peter Verlinden over de westerse koloniale invloed op de Afrikaanse identiteit

Prof. Peter Verlinden studeerde politieke wetenschappen, communicatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu docent is. Voor de VRT volgt hij de situatie in Rwanda, Burundi, Congo, de Golfstaten en Canada.

Vorige week donderdag was hij al een eerste keer de gast van Davidsfonds Ninove en Davidsfonds Meerbeke in het kader van Davidsfonds Academie. Er volgen nog drie donderdagnamiddagen in februari en maart waarop hij de westerse koloniale invloed op de Afrikaanse identiteit toelicht.

Peter Verlinden vertrekt van verhalen van die allereerste kolonialen in wat later Belgisch-Afrika zal worden. Hij gaat met zijn publiek op zoek naar de wortels van het koloniale systeem en hoe die tot vandaag de dag de relatie tussen de verschillende volkeren in de landen van de Grote Meren bepalen. Zo heeft hij het o.a. over : de eerste kolonialen in het gebied van de Grote Meren, de blijvende invloed van de westerse koloniale cultuur op de regio en verklaringen voor de huidige crisis in Oost-Congo en de buurlanden.    

Wie de eerste samenkomst heeft gemist, kan alsnog aansluiten op donderdag 27 februari. Vervolgens zijn er nog toelichtingen op 13 en 20 maart telkens van 14 tot 16 uur  in de polyvalente zaal van cc De Plomblom (Graanmarkt 12 – ingang Edm. De Deynstraat).

Voor meer info : 054 33 84 06 (Willy De Smet), 054 33 33 53 (Steven Dobbelaere) en 016 31 06 70 (Davidsfonds Academie).        

Topartikels editie Ninove-Dender