Heemkring Soetendaelle presenteert boek ‘Merchtem in oude prentbriefkaarten’

Hoe zag Merchtem er uit pakweg honderd of meer jaren geleden? Vaak heel anders dan vandaag maar soms is er ook weinig veranderd. Hoe straten, pleinen en gebouwen er toen uitzagen, vind je vaak terug op oude prentbriefkaarten. Soms zelfs met een handgeschreven tekst.

Een werkgroep binnen de gemeentelijke heemkring Soetendaelle besteedde de voorbije maanden heel wat tijd en werk om uit de honderden prentbriefkaarten (en soms foto’s) de mooiste exemplaren te selecteren. Zowel van Merchtem en Peizegem als van de deelgemeenten Brussegem (met Ossel) en Hamme. Op de foto de leden van de werkgroep, met v.l.n.r. boven Eddie Cooremans, Kries Teugels, Jean-Paul Van der Elst en Vince Fieremans. Onder: Gilbert Roels, Eric Biesemans en Hedwig Vertonghen.

Om het contrast met de huidige toestand duidelijk te maken, hebben een aantal fotografen getracht vanuit dezelfde invalshoek een beeld te maken zoals de straat, het plein en het gebouw er nu uitzien. Het resultaat is te zien in een prachtig verzorgd boek van meer dan honderd pagina’s. Waar oud en nieuw naast elkaar worden voorgesteld. Dat alles met een beknopte uitleg bij elke prentbriefkaart/foto.

Het boek ‘Merchtem in oude prentbriefkaarten’ zal te zien en te koop zijn op tijdens de Merchtemse kermisweek, op zondag 20, maandag 21 en dinsdag 22 augustus, telkens vanaf 10 u. in het August De Boeckhuis, Reedijk 1 in Merchtem.

Soetendaelle verzorgt tegelijkertijd daar ook een tentoonstelling met uitvergrote prentbriefkaarten. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk