Brug Humbeek zwaar beschadigd na aanvaring: “Herstelling zal maanden in beslag nemen”

In Humbeek is donderdagmiddag een schip tegen de brug van het Zeekanaal gevaren. De ravage is groot. Het brugdek is zelfs een viertal meter opgeschoven. De herstelling zal maanden in beslag nemen. De Kanaalfeesten

“Een schip geladen met zand is met volle kracht tegen de brug gevaren”, bevestigt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Dit is een regelrechte ramp. De herstelling zal een hele poos duren. De brug zal zeker een hele tijd buiten dienst zal zijn.”

De oorzaak van het ongeval is onduidelijk. De schade aan het schip is al bij al beperkt maar het brugdek is vier meter opgeschoven, kabels liggen bloot en een elektriciteitscabine is gesneuveld. Er is dan ook sprake van een stroomonderbreking in de omgeving.

De brandweer is ter plaatse. Dit is al het derde gelijkaardige ongeval in korte tijd. Begin dit jaar is een schip tegen de Budabrug in Neder-over-Heembeek (Brussel) gevaren. Die brug is nog steeds in herstelling. En vorig jaar ramde een schip de Europabrug in Vilvoorde.

De Vlaamse Waterweg nv laat weten dat de herstellingswerken van het brugdek wellicht enkele maanden in beslag zullen nemen. De scheepvaartstremming tot minstens begin juli aanhouden.”

Het ongeval deed zich vlak na de middag voor. Het schip is tegen de gesloten brug gevaren. De diensten van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en de brandweer kwamen onmiddellijk ter plaatse om de schade op te meten. “Het brugdek, dat is opgehangen aan stalen kabels, geraakte door de aanvaring uit zijn normale positie en een elektriciteitscabine werd hierbij beschadigd”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “De betonnen brugtorens op zich zouden volgens de eerste inspecties geen schade hebben opgelopen.”

De vaarweg vrijmaken is nu de eerste prioriteit. “Momenteel is de scheepvaart door de onmogelijkheid om de brug te bewegen immers in beide richtingen onderbroken. De oorzaak en omstandigheden van dit incident zijn op dit moment nog niet gekend maar alles wordt in het werk gesteld om enerzijds alle nodige informatie te verzamelen en anderzijds technische interventies uit te voeren om het scheepvaartverkeer zo snel mogelijk opnieuw doorgang te geven. Volgens een eerste inschatting zal de scheepvaartstremming tot minstens begin juli aanhouden.”

“Hoelang de herstellingswerken van het brugdek zullen duren valt momenteel nog moeilijk in te schatten, al zullen deze wellicht enkele maanden in beslag nemen. Na het voorzien van de veiligheidsmaatregelen zal het brugdek opgetild en uitgehaald worden om te herstellen.”

De hefbrug van Humbeek wordt veelvuldig gebruikt door lokaal maar vooral ook doortrekkend (vracht)verkeer. Door de schade aan de brug is dit momenteel ook onderbroken. Met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten is een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. De nodige signalisatie wordt voorzien. Ook voor de fietsers wordt een omleiding voorzien.

Uitgerekend dit weekend stonden de Kanaalfeesten op het programma in Humbeek, met op maandag de jaarmarkt. Er werd intussen al beslist om de festiviteiten, die plaatsvinden aan de oostkant van het kanaal, te verplaatsen naar de westkant van het kanaal. Zo worden de kermis, Bloem-Inn en de festiviteiten van Humbeek Sas Events toch terug verbonden en kunnen ze plaatsvinden als één geheel. De feestzone langs de westkant zal bijgevolg aanzienlijk worden uitgebreid. In samenspraak met het gemeentebestuur werd beslist dat de Kerkstraat zal worden afgesloten ter hoogte van de kruising met de Benedestraat. Ook de Warandestraat zal aan de feestzone worden toegevoegd.

De podiumwagen waarop de optredens doorgaan en het grote terras van organisator Sas Events zullen ter hoogte van Inside Out (bakkerij) worden geplaatst. De demonstraties van de stoomvoertuigen, de tweedehandsmarkt, de jaarmarkt en de oldtimerhappening zullen plaatsvinden in de Kerkstraat en Warandestraat. Het wielercriterium op maandagavond wordt geannuleerd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise