Heemkundige wandeling langs middeleeuwse mottes in Merchtem

Op zondag 28 mei komt er een erg interessante wandeling aan in Merchtem, dan gaan stappen en heemkunde hand in hand. Wie aan de middeleeuwen (ca. 500 – ca. 1000) denkt, denkt haast automatisch aan ridders en kastelen. Die kastelen, zoals we ze meestal voor de geest halen, zijn vanzelfsprekend gebouwd uit steen. Dat klopt eigenlijk niet. Pas vanaf de 12de eeuw doken meer stenen versterkingen op in onze streken. Voordien, tussen de 10de en de 12de eeuw, verdedigden ridders zich vanuit ‚Äėcastrale mottes‚Äô of ‚Äėmotte-burchten‚Äô.

Maar hoe zagen die motte-burchten eruit? Hoe effici√ęnt waren ze? Stonden er ook in Merchtem? Om al die vragen te beantwoorden is deze historische wandeling in het leven geroepen. Dit alles kadert in de Vlaamse Archeologiedagen. Er zijn in de gemeente drie historische sites, namelijk de Borcht, Hunsberg en Hof te Hobosch. Op al die plekken wordt de nodige historische achtergrond toegelicht door van leden van Heemkring Soetendaelle. De 8 km-lange wandeling zelf wordt begeleid door leden van Natuurwandelaars.

Aan het eind van de tocht wordt de deelnemers een drankje aangeboden en kan men terecht in het August De Boeckhuis voor meer info over de werking van de organiserende verenigingen.

Plaats van afspraak is het August. De Boeckhuis op Reedijk 1, 1785 Merchtem. Er wordt vertrokken in groepen van maximum 20 personen om 14 uur, 14.15 uur, 14.30 uur,. enz. (dit al naar gelang het aantal deelnemers). De afstand bedraagt 8 km en wandelschoenen zijn aanbevolen. De tocht duurt ongeveer duur twee en een half uur.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk