ANPR camera’s in Nieuwelaan, Vollickstraat en St-Guduladreef

Begin februari 2023 werden ANPR-camera’s geplaatst in de Nieuwelaan, Vollickstraat en St-Guduladreef. Dit zijn camera’s met nummerplaatherkenning en ze hebben verschillende functies

Burgemeester Maarten Mast: “Die in de Nieuwelaan en Vollickstraat controleren op tonnagebeperking. Dit wil zeggen dat alle voertuigen van meer dan 3,5 ton die deze camera’s passeren, beboet zullen worden (met uitzondering van landbouwvoertuigen en bussen van De Lijn). Inwoners van Brussegem die in deze-zone wonen en in het bezit zijn van voertuigen met dergelijke tonnage kunnen die op een whitelist zetten. Wanneer je op de lijst staat en je rijdt deze camera’s voorbij, dan zal je nummerplaat automatisch gefilterd worden en ontvang je geen GAS-boete.

In deze zone geldt een wel uitzondering voor laden en lossen. Wanneer leveranciers regelmatig langs komen, kunnen ze eveneens op de whitelist geplaatst worden, mits ze dit kunnen bewijzen. Wanneer iemand komt laden en lossen zonder op de lijst te staan hangt er een GAS-boete aan vast. Leveranciers kunnen deze boete nadien wel aanvechten door een verweer met bewijs in te dienen bij Haviland. Belangrijk hierbij is dat de whitelist van 2022 van inwoners en leveranciers blijft behouden.‚ÄĚ

De camera in de St-Guduladreef controleert op sluipverkeer tijdens de piekmomenten. Dit wil zeggen dat alle voertuigen (uitgezonderd landbouwvoertuigen) die hierlangs passeren tussen 6 en 9 uur en 16 en 19 uur beboet worden. Dat geldt ook in het weekend. Tijdens deze piekmomenten zal op het digitaal bord het C3-bord zichtbaar zijn. Als dat niet zo is mag men doorrijden. Voor de St-Guduladreef is er geen whitelist. Dit impliceert dat iedereen, ook het plaatselijk verkeer (uitgezonderd landbouwvoertuigen), beboet wordt tijdens de piekmomenten. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk