Jan De Smedt en Heemkring Soetendaelle presenteren boek “14- 18 Oud-strijders uit de regio Merchtem”

Hij heeft er lang aan gewerkt en veel opzoekingen voor gedaan maar net voor Wapenstilstand heeft Jan De Smedt zijn lijvig naslagwerk over de Groote Oorlog onder de titel “14-18 Oud-strijders uit de regio Merchtem”, drukklaar gekregen. Die regio Merchtem staat voor Bollebeek, Brussegem, Hamme, Oppem, Ossel, Merchtem en Peizegem. Samen met een werkgroep van Soetendaelle ging Jan op zoek naar alle Merchtemse soldaten, gesneuvelden en overlevenden.

Jan De Smedt: “Als men in de geschiedenis van Wereldoorlog I op zoek gaat naar (namen van soldaten) uit de regio Merchtem, komt men vaak uitsluitend de naam van Juul De Winde tegen. In werkelijkheid waren er natuurlijk veel meer jongens en mannen uit onze streek als soldaat bij deze oorlog betrokken. Hun verhalen worden in het beste geval doorverteld van generatie op generatie. Sommige families verkiezen echter om die bladzijden uit het verleden stilzwijgend om te draaien. Andere gezinnen verhuisden, bouwden hun leven elders op en verloren het contact met de geboortestreek. Veel informatie dreigt dus verloren te gaan. Uit interesse voor de geschiedenis van ons dorp en om eer te betuigen aan al die soldaten en hun familie, kwam dit naslagwerk tot stand.

De oud-strijders die niet van Merchtem en omgeving afkomstig zijn, maar lang in onze regio verbleven, werden eveneens in het overzicht opgenomen. Ondanks jarenlang speurwerk, de medewerking van vele verenigingen en mensen binnen en buiten de Heemkring, die ons hun verhaal vertelden en hun foto’s en archieven ter beschikking stelden, is dit werk nooit volledig af en wellicht ook niet volledig correct. Liefst 400 soldaten uit onze regio zijn in het boek van 350 pagina’s, vol boeiende info, foto’s en archiefstukken, opgenomen.t.”

Voorinschrijven voor dit naslagwerk kan bij coördinator Jan De Smedt, Drielindenbaan 91 te Merchtem of via jakeedesmedt@outlook.com. De reservatie is geldig na storting van 25 euro per boek en dit voor 5 december 2022 op het rekeningnummer BE74 4365 0748 9107 van VZW Heemkring Soetendaelle. Vermeld bij overschrijving je naam en voornaam en ‘Boek 14 – 18 regio Merchtem’.(eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk