Fototentoonstelling over vluchtelingen in A. De Boeckhuis

Het eerste weekend van december gaat in het August De Boeckhuis, te Merchtem een fototentoonstelling door onder de noemer ”Vluchtelingen zijn van alle tijden.”

Het project werd bedacht door Jean-Paul Van den Abeele. Hij is voorzitter van de fotoclub Merchtem en heeft sinds zijn jeugd een passie voor fotografie. Met dit project wil Jean-Paul de nieuwkomers/vluchtelingen letterlijk een gezicht en stem geven.

Jean-Paul Van den Abeele en Ibrahim Rahmah

Jean-Paul Van den Abeele: “Het project over de migranten in de regio Merchtem is ontstaan in samenwerking met de gemeente Merchtem; meer bepaald met integratieambtenaar Renaat Schoukens. Door corona heeft het bijna drie jaar in beslag genomen.

Om migratie en asiel bekender te maken en om nieuwkomers in onze gemeente een gezicht te geven, werden ze geïnterviewd en gefotografeerd. Hun moeilijke (overlevings-)tocht vanuit hun land van herkomst naar hier, de reden van de vlucht, de moeilijke beslissing bij het achterlaten van familie en de integratie in België en onze gemeente waren telkens boeiende gespreksonderwerpen.

Van iedere deelnemer aan het project werd een zwartwit portret gemaakt. Daarbij kreeg ik de ondersteuning van Ibrahim Rahmah, een fotograaf die zijn heimat Irak ontvluchtte. Door zijn kennis van de Arabische taal, trad hij bovendien meermaals op als dankbare tolk.” Ibrahim is een voormalige journalist uit Irak met een even grote liefde voor fotografie en hij is tevens lid van de fotoclub Merchtem.

“Een boeiende insteek bij een tweede portretfoto die we maakten, was een attribuut uit het land van herkomst waaraan ze emotioneel fel gehecht waren. Dat leverde opnieuw warme verhalen op, die op de tentoonstelling ook te lezen vallen, en tegelijk een tweede portret; ditmaal in kleur.

Er werden 18 portretten gemaakt. Jean-Paul Van den Abeele en Ibrahim Rahmah hopen met dit integratieproject een positief verhaal te brengen. Zij laten de geportretteerden schitteren in een beeld dat past bij hun persoonlijkheid. Dit alles is te bezichtigen in het A. De Boeckhuis op zaterdag 3 en zondag 4 december 2022, telkens van 14u tot 18u. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk