APROPOS in Merchtemse bussen, burgemeester Mast reageert

Na de Pano-reportage “Bouwpromotor baas” was er in Merchtem genoeg stof tot nakaarten en iedereen had wel zijn eigen waarheid over de vertoonde beelden. Het vervolg kwam er op de gemeenteraad van 26 september waar de PRO-fractie en in casu raadslid Joris Verspecht hard op de korrel werd genomen, om het nog zacht uit te drukken. Het antwoord op al dat alles viel of valt nog deze week in de Merchtemse brievenbussen. Als het stof al een beetje was gaan liggen dan waait het nu ongetwijfeld weer op.

In de folder van zes pagina’s wordt nog uitgebreid teruggekomen op de VRT-reportage, de nasleep zeg maar, de lapsus van Verspecht in het interview en hoe de partij het in de toekomst wil aanpakken. En er is verder onder meer ook de engagementsverklaring – waar Verspecht vergeefs achter hengelde op de gemeenteraad van september – van de uitvoerende mandatarissen van de bestuursmeerderheid LVB-CD&V-plus waarin die overeenkomen om op geen enkele wijze betrokken te zijn bij vastgoedprojecten. Tot slot wil Joris ook nog eens uit de doeken doen hoe het nu zit met de appartementen van de familie Verspecht.

Een reactie liet niet op zich wachten en burgemeester Maarten Mast kroop in zijn pen. Hierna volgt zijn repliek:

“Toeval bestaat niet! Net op het moment dat er in elke Merchtemse brievenbus een folder zit van Pro, vol met insinuaties en leugens over het huidige Merchtemse schepencollege (mezelf op kop), neemt één van hun eigen gemeenteraadsleden ontslag uit de gemeenteraad. Het is duidelijk dat niet iedereen van de Pro-fractie nog langer akkoord gaat met het discours van Pro.

Na een Pano-reportage die ons in de vernieling moest rijden, tussenkomsten op de gemeenteraad, posts op sociale media,… moest dit pamflet het ultieme middel zijn om de Merchtemnaar te overtuigen van hun grote gelijk: De Merchtemse meerderheid sjoemelt er op los! Het tegendeel is waar:

-de intro van de Pano-reportage gaf het al aan: “er gebeurt niets illegaal in Merchtem”.

-een externe audit van het gereputeerde bureau Ernst & Young, die op mijn vraag, het voltallige schepencollege volledig doorlichtte, bevestigde dat er zich in Merchtem geen abnormale onregelmatigheden voordoen.

-De coalitie is sterker dan ooit tevoren. Ook al dacht/hoopte Pro dat ze eindelijk iets hadden gevonden om ons uit elkaar te spelen.

Hieruit kan ik alleen maar besluiten dat positivisme altijd overwint en jaloezie een slechte raadgever is. Maar ik kan wel begrijpen dat het pijn moet doen. Oppositie voeren in een gemeente waar het goed is om te wonen, waar geïnvesteerd wordt in infrastructuur, in groen, in verfraaiing van het centrum, in randparkings, waar het verenigingsleven floreert….

En toch kan het altijd beter! De andere oppositiepartijen wijzen ons daar dan ook regelmatig op, maar altijd op een constructieve manier. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, een Mooi Merchtem waar het fijn wonen en leven is. Wij, de Lijst van de burgemeester (LVB) en CD&V-plus, schrijven gewoon verder aan een positief verhaal voor Merchtem! Dit doen we het liefst met een constructieve oppositie, maar als het moet zonder.

Ik hoop dat het spijtige ontslag van een sterk gemeenteraadslid nu eindelijk de ogen van Pro opent en dat ze beseffen dat afbraakpolitiek niet werkt. Bij deze wil ik ook het nieuwe gemeenteraadslid van Pro veel geluk toewensen en hoop dat ook zij/hij iets bijbrengt aan een positieve oppositie.

Een nog steeds fiere burgemeester van het mooie Merchtem, Maarten Mast”

De wintermaanden lijken zich alvast warm aan te dienen! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk