Nieuwe ‘Salangaanbrug’ is ode aan overleden scoutsleider

De nieuwe kanaalbrug in Vilvoorde krijgt de naam ‘Salangaanbrug’ mee. Daarmee wordt ze een ode Frederik Vanclooster, de jongeman die in 2020 even verderop overleed na een ongelukkige val in het water. ‘Vermakende Salangaan’ was Frederiks scoutstotem. Een ‘salangaan’ is een gierzwaluw.

De Vilvoordenaars konden de voorbije maanden zelf een naam kiezen voor de gloednieuwe fiets- en voetgangersbrug over het kanaal tussen domein Drie Fonteinen en de nieuwe woonwijk ‘Vier Fonteinen’. Uit de zowat 150 suggesties werden er door het stadsbestuur een viertal op een shortlist gezet. Daar mochten de bewoners vervolgens op stemmen. ‘Salangaanbrug’ haalde het daarbij ruim.

Daarmee wordt de brug een eerbetoon aan Frederik Vanclooster. Hij sukkelde even verderop aan De Kruitfabriek tijdens het nieuwjaarsfeest in 2020 in het kanaal en overleed. Frederik Vanclooster werd daarna ook postuum tot stadsambassadeur benoemd. De verwijzing naar de gierzwaluw is anderzijds ook neutraal, want de sierlijke vogel is in de zomermaanden talrijk boven het kanaal aanwezig.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise