Burgemeester Maarten Mast reageert op Pano-reportage

Woensdagavond 7 september moet zowat gans Merchtem voor de buis gezeten hebben voor de Pano-reportage ‚ÄúBouwpromotor baas‚ÄĚ op de VRT waarin de banden onderzocht werden tussen bouwpromotoren en lokale politici. Daarbij werd de appartementisering in Merchtem onder de loep genomen. Waarheid, caf√©praat, iets tussenin of niks van aan, aan de kijker om er zijn conclusies uit te trekken. Kort na de uitzending stuurde burgemeester Maarten Mast alvast zijn antwoord de wereld in. Zijn verklaring luidde als volgt:

“Met evenveel nieuwsgierigheid als heel Merchtem heb ik vanavond de reportage van Pano, die handelde over banden tussen immo en politiekers, bekeken.

Nieuwgierig hoe het één en het ander in beeld zou gebracht worden, maar zeker ook benieuwd naar de inhoud.

Want vanaf het moment dat wij, het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Merchtem, op de hoogte waren van deze reportage en van wat een bepaald gemeenteraadslid over Merchtem de wereld had ingestuurd, hebben wij de opdracht gegeven aan onze algemeen directeur om een interne integriteitsaudit te laten uitvoeren van het huidige en het vorige schepencollege.

Deze audit handelde in het algemeen over de toepassing van de deontologische code en specifiek over mogelijke belangenvermenging door mandatarissen bij stedenbouwkundige dossiers.

De resultaten van deze audit werden ons eind augustus bezorgd en bevatte geen spectaculaire resultaten, wel enkele aandachtspunten, die naar mijn mening voor iedereen die aan politiek doet, interessant zijn.

Het resultaat van deze audit werd vervolgens op 29/8/2022 behandeld in de deontologische commissie van de gemeenteraad. Het is nu aan deze commissie om hieruit een besluit te trekken en eventueel een advies te formuleren voor de gemeenteraad.

Kortom distantieer ik mij van alle cafépraat die als waarheid wordt verkocht (zelfs op de nationale tv in primetime) en vertrouw ik op de professionaliteit en objectiviteit van mijn college en gemeenteraad om dit dossier, net als eender welk ander dossier op een juiste manier te benaderen.

Wel betreur ik het dat er gemeenteraadsleden zijn, die blijkbaar bepaalde klachten hebben over onze mandatarissen, maar daar liever mee naar de pers trekken dan naar de hiervoor bestaande organen, zoals onze deontologische commissie.

Hopelijk worden hier ook lessen uit getrokken.‚ÄĚ (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk