Cisse Loncke gefascineerd door wereldoorlogen

Het was er snikheet, in het August De Boeckhuis, maar toch werd het druk beklant op jaarmarktdag. Zal wel zijn want er waren liefst vier tentoonstellingen. Naast de Heemkring Soetendaelle, Fotoclub Merchtem, de Kring Oud Soldaten gaf ook de 12-jarige Cisse Loncke er een inkijk in zijn verzameling over de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Cisse stond er fier als een gieter bij en het is in feite ongelooflijk wat hij op jonge leeftijd allemaal al verzameld heeft. “De aanzet waren drie oorlogsmedailles, die ik vond op een rommelmark en thuis ben ik verder de betekenis beginnen uitpluizen. Mijn opa kwam vervolgens ook met verhalen en oorlogsspullen op de proppen en de trein was vertrokken. Gevolg is dat ik nu vaste klant ben op rommelmarkten, antiekwinkels en tweedehandszaken maar grote bedragen spenderen aan mijn hobby kan ik mij op mijn leeftijd nog niet permitteren.”

Emblemen, helmen, hulzen en kledij, Cisse heeft al wat bijeengesprokkeld. “H et topstuk van mijn collectie is een Franse sabel van 1880, die gebruikt werd bij de lichte cavalerie in 1914. Het is een prototype want er zijn er maar dertig van gemaakt. Die trof ik toch wel aan zeker in een lot dat ik vond op de rommelmarkt!” vertelt Cisse fier.

Foto’s van de affiche waarmee de tentoonstelling werd aangekondigd

Ondertussen zijn ook de ouders een beetje fan geworden en gans de familie was paraat bij de voorbereiding van de tentoonstelling. Oorlogsverzamelaar Cisse begint straks aan het tweede middelbaar bij Sint-Donatus. “Ik was blij dat er zoveel mensen zijn komen zien naar mijn collectie. Er was veel interesse en ik zelf blijf natuurlijk verder zoeken.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk