Warm welkom voor Merchtemse bedevaarders

Ook zij bleven er twee jaar van verstoken maar tijdens het pinksterweekend waren de bedevaarders blij dat ze terug richting Scherpenheuvel konden en terug. Vooral de terugkeer in Merchtem blijft een emotioneel gebeuren. Veel “supporters” waren opgedaagd en applaudisseerden toen de stappers en fietsers weer de dorpskom betraden richting kerk.

Voor de nieuwe pastoor Filip De Rijcke was het zijn debuut als gastheer in de kerk maar hij vervulde die taak met verve en deed ook al meteen aan klantenbinding. Hij zit niet verlegen om een grapje en was bijzonder gul met water toen hij met zijn kwispel door de kerk trok.

Dit jaar waren er geen jubilarissen, noch bij de voetgangers noch bij de fietsers. Bij de voetbedevaarders was er wel minder goed nieuws want één van hen werd in Vilvoorde onwel en werd veiligheidshalve voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Zij waren met 78 en de leeftijd varieerde van 17 tot 79 jaar. Er wandelde zelfs iemand mee uit Roeselare! Walter Teugels besloot zijn dankwoord met de mededeling dat het zijn dertigste tocht was geweest en dat hij als voorzitter de fakkel doorgeeft. Hij kreeg een staande ovatie.

Het peloton van de fietsers was 33 mannen en vrouwen sterk voor de 115de editie. De jonge mensen van Samen op Weg fietsten met hun twaalven mee terug. Corona en de weinig rooskleurige weersvoorspellingen zullen er niet vreemd aan geweest zijn dat er voor beide bedevaarten minder deelnemers waren dan andere jaren.

Op de foto Walter Teugels en priester Filip De Rijcke. Eerstgenoemde stopt als voorzitter bij de voetbedevaarders en de tweede beleefde zijn debuut als verwelkomer van de bedevaarders. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk