Schoolstraten aan Fusieschool en De Zonnebloem

Op 1 juni is een proefperiode voor een veilige schoolomgeving in Wolvertem gestart. In de Karel Baudewijnlaan en de Lindelaan plaatste het lokaal bestuur van Meise slagbomen. Gedurende één maand worden deze straten tijdens de start en het einde van de schooldag een schoolstraat.

In de schoolstraten is de openbare weg voorbehouden voor voetgangers, fietsers en speed pedelecs. Deze laatste twee weggebruikers moeten stapvoets in de straat rijden. Prioritaire voertuigen die hun zwaailicht aan hebben, mogen in de schoolstraat rijden. Ook het uitrijden van de schoolstraat door bijvoorbeeld bewoners is toegelaten. Bestuurders rijden stapvoets in een schoolstraat. De wegcode bepaalt ook dat ze de doorgang moeten vrijlaten voor de voetgangers en fietsers, dat ze hen voorrang moeten verlenen en er zo nodig voor moeten stoppen.

“Het inrichten van een schoolstraat vraagt een gedragsverandering van ouders die hun kinderen afzetten en ophalen”, zegt schepen van Onderwijs Jorn Lathouwers (LB+).” Het lokaal bestuur heeft daarom drie routes uitgestippeld van makkelijk bereikbare parkings aan het Administratief Centrum, in de Godshuisstraat en aan de Sportschuur tot aan de twee basisscholen. Iedere route heeft een eigen kleur. Op de voetpaden vind je groene, gele en blauwe voetafdrukken die je naar de verschillende parkings leiden.

“We hopen hiermee een positieve verandering te zien in de drukte aan de schoolpoorten tijdens de start en het einde van de schooldag”, zegt schepen van Mobiliteit Ruben Algaba (LB+). “De schoolstraat moet zorgen voor minder gevaar voor de jongeren. Als er na een maand een positieve evaluatie is van de huidige uurregeling, worden de schoolstraten definitief.”

De schoolstraten gelden tussen 8u15 en 8u35 en van 8u45 tot 9u10; ‘s Namiddags op maandag, dinsdag en donderdag tussen 15u en 16.05 uur en op vrijdag tussen 14u30 en 15u45; op woensdag middag tussen 11u10 en 12u55.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise