Martin-Ale, met een knipoog naar Ginder-Ale

Micro-brouwerijen zijn de jongste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en ook in Merchtem wordt druk geëxperimenteerd om lekker gerstenat uit de brouwketel te toveren. IT’er Nico Vermeir (36) en financieel consultant Johan De Clerck (38), geboren en getogen Merchtemnaren, zijn alvast op de goede weg want op de bierproefavond van de KWB begin februari werd hun worp goed onthaald.

Zij brengen binnenkort, samen met de participerende schepen David De Valck, een amberkleurig bier op de markt dat kort aanleunt bij de legendarische Ginder-Ale.

Johan De Clerck: “Wij hoorden als jonge gasten die verhalen over Ginder-Ale en het is onze ambitie om die dorstlesser terug te brengen. Die bierstijl is momenteel wel minder populair maar zoals de zaken nu gaan evolueren we naar een eenheidsworst in bieren. Overal kan je hetzelfde krijgen. Wij willen iets brengen met passie en omgevingsingrediënten of een dorstlesser met een laag alcoholgehalte, maar toch met een volle smaak. Het wordt een volgranenbier van hoge gisting met hergisting op de fles, eentje met een lichte bitterheid maar om vlot te drinken.”

“We willen de mensen enthousiast maken voor onze Martin-Ale, want zo gaan we het noemen,” vervolgt Nico Vermeir, van Martinas Bieren VOF. “Twee jaar geleden begonnen we te experimenteren en weldra beginnen we met het grote werk of een brouwsel van 2000 liter. Liefhebbers gaan kunnen voorproeven en vervolgens hopen we Martin-Ale in de maand mei, gebotteld in flesjes van 33 cl, in de handel te brengen. Er zullen ook bijpassende glazen – eveneens met een knipoog naar het verleden – zijn. ”

En lijkt het donkerbruine vocht inderdaad op het legendarische Merchtemse bier? Notoir Ginder-Ale-kenner Pieter Vercauteren liet zich alvast erg positief uit. “Qua volle smaak en kleur zit het prima. Er is geen storende moutgeur waar te nemen en enkel aan de nasmaak dient nog geschaafd. Maar voor de rest, hoed af voor dit product!” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk