Nieuw parkeerbeleid in 2022

Op 3 januari van volgend jaar zal het parkeerbeleid in de handelskern van Merchtem er gans anders uitzien. De blauwe zone maakt plaats voor zones met kort en zones met lang parkeren. Met de blauwe zone verdwijnt ook de nood aan een bewonerskaart.

In de handelskern wordt kortparkeren (één uur) de regel. Wie zijn wagen langer kwijt wil in het centrum is aangewezen op de rand- en buurtparkings. 

“We hebben besloten om de blauwe zone af te schaffen aangezien deze letterlijk en figuurlijk op zijn grenzen botste. Het oorspronkelijke idee was om de zone nog te vergroten, maar dan zou nagenoeg het hele centrum ingekleurd worden als blauwe zone.”, zegt burgemeester Maarten Mast. 

“Momenteel delen we ook evenveel bewonerskaarten uit als er parkeerplaatsen zijn in de blauwe zone. Op deze manier schiet je het doel van de blauwe zone voorbij, namelijk voldoende parkeerplaatsen hebben voor de handelaars.”, gaat schepen van Mobiliteit Lien Casier verder.  

Bij de opmaak van het mobiliteitsplan werden verschillende scenario’s besproken met zowat alle betrokkenen, van de adviesraad mobiliteit over de handelaars tot de scholen. Eén uur parkeren wordt de regel, voldoende tijd om boodschappen te doen. Heb je meer tijd nodig dan kan je terecht op de randparkings (Mieregemplein, August De Boeckhuis, Dendermondestraat, nieuwe parking Krekelendries en … de Markt waar de meerderheid van de parkeerplaatsen nog wordt behouden voor langparkeerders.

Om het naleven van het kort parkeren op te volgen zullen er meer controles zijn op de naleving ervan.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk