Fiberaansluiting voor meer dan 60.000 woningen en bedrijven in de Vlaamse Rand tegen 2023

Telecombedrijf Proximus gaat tegen 2023 ruim 60.000 woningen en bedrijven in de Vlaamse Rand voorzien van een aansluiting op het fibernetwerk. Het gaat om Vilvoorde, Grimbergen, Machelen, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Tervuren. Tegen 2028 wil Proximus 83 procent van de gebouwen in die zeven gemeenten uitrusten met een glasvezelaansluiting.

Fiber is de ultieme breedbandtechnologie van de toekomst en speelt in op de exponentiĂ«le toename van het dataverkeer door de ongeĂ«venaarde snelheden. Met fiber kunnen alle gezinsleden tegelijk (tele)werken, surfen, video’s streamen en online gamen, zonder vertraging of kwaliteitsverlies. “De voorbije twee jaar hebben we allemaal zelf kunnen ondervinden hoe essentieel een performante, snelle en stabiele internetverbinding is”, zegt Geert Standaert van Proximus. “We hebben als bedrijf tijdig geanticipeerd op de veranderende noden bij zowel particulieren als bedrijven. Ons fibernetwerk is bovendien een open netwerk, waarop alle andere operatoren welkom zijn om diensten aan te bieden. Deze investering is cruciaal voor de groei van onze economie en voor onze digitale samenleving als geheel. Fiber is bovendien milieuvriendelijk, energiezuiniger en heeft een langere levensduur dan eender welke andere vaste internettechnologie.

Vandaag is Proximus reeds aanwezig met zijn fibertechnologie op zowat elke straathoek. De volgende uitdaging bestaat erin de laatste meters, tot binnen in de woning of het bedrijf, van fiber te voorzien. Eind juni van dit jaar waren al 621.000 woningen en bedrijven in ons land aansluitbaar op fiber. De komende jaren wordt dus ook de Vlaamse Rand rond Brussel geleidelijk van fiber voorzien. In Vilvoorde was de uitrol al in 2019 van start gegaan, en recent werden ook de constructiewerken in Machelen en Kraainem opgestart. Daarbij werden ruim 12.500 woningen en bedrijven in de Vlaamse Rand al aangesloten op het fibernetwerk, voornamelijk in Vilvoorde.

“De COVID-19 epidemie heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat elk gezin aangesloten wordt op een performant en krachtig informatienetwerk”, zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Vooruit).E”en stad als Vilvoorde, met zijn grote groep kroostrijke gezinnen, werd geconfronteerd met de sociale prijs die betaald wordt wanneer kinderen niet over een goede internetaansluiting beschikken. De ambitie is om tegen het eind van de legislatuur meer dan 80% van de Vilvoordse woningen aangesloten te hebben.”

Ook in Grimbergen en Tervuren gaan de werken nog voor het einde van het jaar van start. Later volgen delen van Zaventem (vanaf begin 2022) en Wezembeek-Oppem (begin 2023).

Tegen eind 2023 moeten op die manier ruim 60.000 woningen en bedrijven in deze gemeenten voorzien zijn van een fiberaansluiting. De ambitie blijft evenwel om de dekkingsgraad daarna geleidelijk verder uit te breiden, met nog eens meer dan 12.500 aansluitingen tegen 2028.

Een en ander zal uiteraard de nodige hinder met zich meebrengen. Proximus engageert zich om inwoners en ondernemingen uitvoerig te informeren, zowel per brief, via lokale infosessies, dankzij het mobiele informatiepunt dat af en toe rondrijdt in de straten of via de webpagina www.proximus.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise