Oana, eerste stamceltransplantatie voor MS in UZ Brussel

Op 22 maart krijgt Oana Bocanet, een Merchtemse van Roemeense oorsprong, een stamceltransplantatie in het UZ in Jette. Oana lijdt al meer dan acht jaar aan multiple sclerose. De ziekte trad bij haar op na de geboorte van haar zoon Patrick. Na de eerste onrustwekkende symptomen viel het verdict: multiple sclerose. Het was het begin van een strijd tegen deze verwoestende ziekte.

Wekelijks stapte Oana vijf keer van haar woning in de August De Boeckstraat naar de Stationsstraat voor kine behandeling en jaarlijks brengt ze ongeveer een maand door in het MS centrum in Melsbroek. Daar kwam ze terecht bij professor Miguel D’haeseleer die er medisch diensthoofd is. Hij leidt ook het MS Team in het UZ Brussel. Hij biedt Oana nu de mogelijkheid om via een stamceltransplantatie de aftakeling van haar lichaam door de ziekte te stoppen. Het is de eerste maal dat deze ingreep, die al vele jaren standaard behandeling is voor leukemie, in het UZ wordt toegepast op een MS patiënt.

Algemeen gezegd komt het hier op neer: de stamcellen van de patiënt worden afgenomen, dan worden de eigen cellen met chemo-therapie vernietigd waarna de gezonde stamcellen opnieuw worden ingebracht.

Af en toe draagt Oana haar pruik

Het zijn spannende dagen voor Oana. Door de zware chemo begon haar haar uit te vallen. Zij liet haar kinderen Elly en Patrick haar mooie, lange haar afknippen. Soms draagt ze een pruik, soms ook niet.

Nu bereidt ze zich voor op de cruciale behandeling. Op 16 maart wordt ze opgenomen voor de laatste intensieve chemokuur en op 22 maart krijgt ze uiteindelijk de stamcellen opnieuw toegediend.

Ondertussen zet Oana zich nog volop in voor andere MS patiënten die ze via haar YouTube kanaal  (MS Love The MS-er taboo breaker) moed probeert te geven. Een droom is om in haar geboorteland Roemenië een  MS centrum naar het voorbeeld van Melsbroek op te starten. Vandaag worden in Roemenië enkel dure transplantaties in Mexico of Rusland aangeboden. Uiteraard is dat voor de happy few. En dat vindt Oana per definitie onrechtvaardig.

Ook in België zijn er MS patiënten die tienduizenden euro’s betalen voor zo’n behandeling in Moskou. Bang voor de transplantatie is Oana niet, voor de ingrijpende chemo wel. Gelukkig heeft ze de steun van haar echtgenoot George en haar kinderen Elly en Patrick en van de vele, vele vrienden die ze hier heeft gemaakt.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk