GTSM kreeg 4 motoren van VT Motors en Scooters

De Gemeentelijke Technische School van Merchtem kreeg vier motoren met de steun van VT Motors en Scooters in Opwijk. Eigenaar van de zaak Tom Vrijders is de papa van een leerling van de school.

Als voorbereiding op de nieuwe leerplannen die 1 september 2021 in voege gaan, werkte Luc De Ridder, leerkracht mechanica, hierrond een project uit voor het 4de jaar Elektromechanica.

De vier motoren op een rijtje

De leerlingen leren de motoren demonteren, ontleden en monteren. Beschadigde of defecte onderdelen worden hertekend in Solid Works en kunnen via de conventionele machines van de school (draaibanken, freesmachines, …) eventueel nagemaakt worden. Al doende maken de leerlingen kennis met de mechanismen van de 2-takt- en 4-takt motoren.

Ze leren het correct gebruik van gereedschappen, het digitaal documenteren van hun handelingen in een stappenplan. Handig als de aparte stukken nadien weer gemonteerd moeten worden tot één geheel.

Minsten even essentieel: de leerlingen leren ook georganiseerd werken in teamverband, rollen verdelen, verantwoordelijkheid opnemen, onderling en naar de leerkracht communiceren over de gemaakte vorderingen.

Als de leerlingen dan nog de transfer maken naar de échte wereld en samen in de garage kruipen om te sleutelen aan die Camino (2-takt) of dat Daxke (4-takt), is de school helemaal in haar opzet geslaagd.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk