Provincie geeft advies over bouwproject Mieregemplein

De dienst vergunningen van de provincie Vlaams-Brabant boog zich over de aanvraag van de NV Gaelens om de ‘Villa Alice’ (in de volksmond ’t Kasteeltje) op het Mieregemplein af te breken en te vervangen door een bouwproject met negentien appartementen.

Even een voorgeschiedenis. Het Kasteeltje werd in 1903 gebouwd in opdracht van de Brusselse Maria-Louisa Gerard. In de loop der jaren kreeg het diverse namen: Villa Craps, Villa Alice en Villa des Glycines. In de tweede helft van de vorige eeuw werd het gewoon ’t Kasteeltje genoemd, een kleine, groene oase in het centrum van de gemeente.

In het voorjaar raakte bekend dat de NV Gaelens een aanvraag bij het gemeentebestuur had ingediend om ’t Kasteeltje af te breken en te vervangen door negentien appartementen en een ondergrondse parking. De plannen zorgden voor heel wat commotie en een petitie om ’t Kasteeltje te bewaren. De gemeente gaf een negatief advies over de omgevingsvergunning waarop de projectontwikkelaar met zijn dossier naar de provincie ging.

De dienst Vergunningen van Vlaams-Brabant gaf nu een aantal opmerkingen bij de ingediende aanvraag om een omgevingsvergunning te verkrijgen. “Maar het gaat niet over wezenlijke veranderingen,” zegt schepen Lien Casier (CD&V). “Wij zijn teleurgesteld omdat het dossier in het voordeel van de projectontwikkelaar is gekanteld. Wij hadden te weinig concrete zaken om op te steunen. Het nieuwe BPA is zeker nog niet klaar zodat wij eigenlijk vooral ons negatief advies met onze goede intenties moesten verdedigen”.

Waarschijnlijk zal de projectontwikkelaar nu zijn aanvraag aanpassen aan de opmerkingen van de provincie om alsnog een vergunning te verkrijgen. “Beide partijen, gemeentebestuur en projectontwikkelaar mogen nog opmerkingen formuleren maar ik ben eerder pessimistisch dat het advies van de provincie nog in onze richting kan kantelen. Het vorig gemeentebestuur heeft geen concrete initiatieven genomen. Ik vrees dus dat de projectontwikkelaar aan

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk