Graf stichter Steltenlopers dreigt te verdwijnen

Op 15 juni van volgend jaar dreigt het graf van Jan Vanderhasselt te verdwijnen. Jan Vanderhasselt (geboren in 1907 en overleden in 1979) is de stichter van de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem. Zoals de meeste Merchtemnaren wel weten stond de wieg van de Steltenlopers op Langevelde. Daar was het de gewoonte om bij wateroverlast stelten te gebruiken om de voeten (en schoenen) droog te houden. De Molenbeek overstroomde er geregeld en dan waren stelten de enige manier om het dorp te bereiken.

Tijdens de tweede wereldoorlog begonnen eerst de jongeren en later ook de volwassenen op stelten te lopen als tijdverdrijft. In 1945 kwamen ze voor het eerst als groep naar buiten tijdens de bevrijdingsfeesten. Ondertussen bestaan de Steltenlopers 75 jaar. Hun stichter stierf in 1979 en werd begraven op het kerkhof in Merchtem. Vandaag dreigt zijn graf te verdwijnen omdat de grafconcessie vervalt.

(met dank aan Jan De Smedt van Heemkring Soetendaelle)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk