Tuinbouwschool werkt samen met Haïti

De gemeentelijke tuinbouschool in Peizegem gaat een samenwerkingsverband aan met ETAGE in Haïti. ETAGE staat voor École Technique d’Agriculture et de Gestion de l’Environnement. De school bestaat nog maar een paar jaar en werd gesticht door een paar jonge ingenieurs, in Port-de-Paix in het noorden van Haïti. De school wil jonge professionelen opleiden die dan hun eigen bedrijf kunnen opstarten met respect voor de natuur.
In Peizegem werd door olympisch atleet en leraar van de school Willem Van Schuerbeeck een samenwerkingsproject opgestart tussen de tuinbouwschool en ETAGE. Het is de bedoeling dat de leerlingen van de beide scholen informatie uitwisselen over teelten en materialen. Er is ook geregeld contact tussen de leerlingen van de beide scholen.

Noord-Zuid

“Zo’n project past volledig is ons vernieuwd Noord-Zuid beleid,” zegt Toon Luypaert, schepen van ontwikklelingssamenwerking: “het gaat aan de slag met duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, er is een duidelijke link met Merchtem en onze scholen worden erbij betrokken”. De link met Merchtem is er o.m. via André Jacobs en Lore Van Schuerbeeck die al jaren actief zijn in samenwerkingsprojecten met Haïti.
In de refter van de Tuinbouwschool werd dan ook een samenwerkingscharter getekend. Voor ETAGE was directeur Julien Déroy aanwezig. De Tuinbouwschool werd vertegenwoordigd door Natalie De Schepper, directeur. Onder de aanwezigen heel wat leden en sympathisanten van de Noord-Zuid Raad die het project mee ondersteunen.
Willem Van Schuerbeeck, die het project trekt, kondigde aan dat er in de nabije toekomst allerlei activiteiten zijn gepland om ETAGE ook materieel vooruit te helpen. Momenteel wordt door ETAGE vooral de kweek van koffie en cacaobonen aangemoedigd maar in de toekomst wil men de kweekprogramma’s verder differentiëren.

MERCHTEM Tuinbouwschool 2

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk