Duisterniswandeling en sterren kijken in Brussegem

In het kader van Earth Hour op zaterdag 28 maart organiseert het gemeentebestuur een duisterniswandeling en sterren kijken in Brussegem.

“Earth Hour” is een internationaal evenement dat oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur voor één uur te doven (tussen 19.30 en 20.30 uur), dit om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen. Dit evenement vindt jaarlijks in maart plaats, tijdens het weekend waarin de zomertijd ingaat.

Aangezien het technisch nog niet mogelijk is om in groot – Merchtem de lichten te doven, zal dit jaar van vrijdagavond 27 tot maandagochtend 30 maart de verlichting in Brussegem volledig worden gedoofd. Van zodra alle cabines zijn uitgerust met een bijkomend ontvangsttoestel zal in de toekomst aan dergelijke acties worden deelgenomen in heel Merchtem.

Sterren kijken

Je kan onder begeleiding van amateurastronomen, indien de zichtbaarheid goed is, met een telescoop verschillende hemellichamen bekijken. Deze laten je, doorlopend tussen 20 uur en 24 uur op het kerkplein van Brussegem, kennismaken met de beginselen van de astronomie. Bij slecht weer worden er interessante lezingen voorzien in de zaal van de gemeenschapslokalen van Brussegem.

Met medewerking van de plaatselijke Gezinsbond zal er voor de kinderen tussen 3 en 12 jaar ook een voorleeshoek voorzien worden waar ze worden ondergedompeld in de avontuurlijke verhalen van de nachtdieren.

Duisterniswandeling

Gidsen van Natuurpunt vertellen tijdens een wandeling over de nachtelijke levenswijze van een aantal typische dieren die in het donker actief zijn.  Misschien horen of zien we wel de kerkuil, bosuil of steenuil of kunnen we vleermuizen spotten.

De duisterniswandelingen starten om 20 uur en om 21.30 uur, telkens aan de kerk van Brussegem en duren ongeveer 1 uur.

Gelieve je te voorzien van stevige, waterdichte stapschoenen, eventueel een zaklamp (maar die gebruiken we zo weinig mogelijk!), aangepaste kledij en een fluohesje. De wandeling is deels op niet verharde wegen waardoor deze niet tot weinig geschikt is voor kinderbuggy’s en rolstoelgebruikers.

Een tas warme soep en een drankje worden je tegen democratische prijzen aangeboden door de jeugdwerking van de muziekvereniging De Herleving uit Brussegem.

De activiteiten zijn gratis, inschrijven is niet nodig.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk