Wapenstilstand ondertekend

Na hun traditioneel ‘sossissen ontbijt’ en een stille plechtigheid aan het– waar de namen van de zeven Peizegemnaren die sneuvelden in de eerste oorlog werden voorgelezen en bloemen werden gelegd bij het vredesmonument –  zorgden de Vrienden Oud-Soldaten van Peizegem (VSOP) voor een wel heel bijzonder spektakel op het Statieplein.

Begeleid door ruiters die de vlaggen van het Duitse keizerrijk, van Frankrijk en Groot-BrittanniĂ« droegen, voerden acteurs in historische uniformen en kledij een ‘re-enactment’ (een historisch gebeuren opnieuw acteren) van de ondertekening van de wapenstilstand in CompiĂšgne uit. In een heuse treinwagon (van Oost-West) werd de wapenstilstand opnieuw ondertekend.

Ondertussen werd gezongen en gemusiceerd en werd historische duiding bij het einde van de eerste wereldoorlog gegeven. En dit ten overstaan van vele honderden toeschouwers.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk