Wie heeft wie een hak gezet?

Het Nieuwsblad opent vandaag zijn regionaal nieuws met een groot artikel over het (niet) tot stand komen van een bestuursmeerderheid in Merchtem. We weten ondertussen allemaal dat Maggie De Block aan haar mandaat als verkozene heeft verzaakt en dat een bestuursmeerderheid is ontstaan van Lijst 1785 en CD&V Plus onder leiding van burgemeester Maarten Mast, onafhankelijk kandidaat op de Lijst 1785.

We zetten voor u de ‘verklaringen’ van de betrokken politici op een rijtje. Tom Van Gestel, lijsttrekker van N-VA, stelt dat een akkoord tussen Lijst 1785 en N-VA zo goed als rond was. N-VA zou twee schepenen krijgen. Nog steeds volgens Tom Van Gestel zou Weyts positief hebben gereageerd maar toen N-VA Merchtem terug contact opnam met Lijst 1785 zou Maggie De Block hebben medegedeeld dat zij aan haar mandaat verzaakte. N-VA sprak van ‘woordbreuk’ en het kwam tot een breuk. Hierop zou Lijst 1785 een akkoord hebben gesloten met CD&V Plus.

Ben Weyts verklaarde aan de journalist van Het Nieuwsbad dat reeds tijdens de onderhandelingen was meegedeeld dat Maggie De Block aan haar mandaat zou verzaken en dat dat voor hem en de Merchtemse N-VA onaanvaardbaar was.

Volgens Maggie De Block zou Ben Weyts hebben aangedrongen dat zij burgemeester werd en haar ambt als minister zou opgeven. N-VA heeft ook onderhandeld met PRO en N-VA nationaal probeert mij al langer als federaal minister te liquideren, verklaart ze aan Het Nieuwsblad.

Nadat Maggie De Block weigerde het burgemeesterschap op te nemen, zijn wij inderdaad met PRO gaan praten, geeft Tom Van Gestel nog toe in het bewuste artikel.

De uitkomst van deze politieke deurenkomedie is gekend: Maarten Mast wordt op 1 januari burgemeester met drie schepenen van Lijst 1785 en twee van CD&V dat ook het voorzitterschap van de gemeenteraad krijgt. Groen (dat op geen enkel moment geconsulteerd werd), PRO en N-VA vormen de oppositie.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk