Wapenstilstand in Peizegem

Met het einde van de eerste wereldoorlog, straks 100 jaar geleden komt er ook een einde aan een lange reeks manifestaties en tentoonstelligen. Maar de Vriendenkring van Oud Soldaten in Peizegem wil dat einde vieren met een echt orgelpunt: een re-enactment (levendige uitbeelding) van de ondertekening van de wapenstilstand in Compiègne. (lees verder onder de foto)

Armistice signe entre l'Allemagne et les allies dans la foret de Compiegne, le 11 nov. 1918 - Signing of the armistice in the railway carriage at Compiegne, November 11, 1918, the German Secretary of State Matthias Erzberger (1875-1921) and the French general Ferdinand Foch (1851-1929) standing in the centre, print. First World War, France, 20th century --- Firma dell'armistizio nel vagone ferroviario a Compiegne, 11 novembre 1918, al centro in piedi il segretario di Stato tedesco Matthias Erzberger (1875-1921) e il generale francese Ferdinand Foch (1851-1929), stampa. Prima guerra mondiale, Francia, XX secolo, Paris, Musee D'Histoire Contemporaine (History Museum), Hotel Des Invalides ©DeAgostini/Leemage
Armistice signe entre l’Allemagne et les allies dans la foret de Compiegne, le 11 nov. 1918 – Signing of the armistice in the railway carriage at Compiegne, November 11, 1918, the German Secretary of State Matthias Erzberger (1875-1921) and the French general Ferdinand Foch (1851-1929) standing in the centre, print. First World War, France, 20th century — Firma dell’armistizio nel vagone ferroviario a Compiegne, 11 novembre 1918, al centro in piedi il segretario di Stato tedesco Matthias Erzberger (1875-1921) e il generale francese Ferdinand Foch (1851-1929), stampa. Prima guerra mondiale, Francia, XX secolo, Paris, Musee D’Histoire Contemporaine (History Museum), Hotel Des Invalides ¬©DeAgostini/Leemage

Dat gebeurt met de nodige toeters en bellen (historische kostuums, ruiters, een heuse treinwagon, nationale hymnes en oorlogsliederen. Er zijn zo‚Äôn 75 uitvoerders en er komt een tent voor 250 personen. 11 november begint voor VOSP om 9 uur traditioneel met een ‚Äėsocissenontbijt‚Äô. Daarna volgt een sobere hulde op de Stille Weide achter de kerk.

Om 10 uur volgt dan het re-enactment. Cum Decore brengt oorlogsliederen en Music Time speet de nationale hymnen. Op 9 en 10 november (telkens om 20 uur) verzorgen beide muziekverenigingen in de kerk een bijzonder concert. Het is een multimediaal project in een bijzonder decor, geregisseerd door Frans Broothaerts en m.m.v. TenBos. (lees verder onder de foto)

Compiegne 2

Na het concert kan het Zjubilee bier, speciaal voor 100 jaar Music Time, voor het eerst worden geproefd in Brouwerij De Block waar ook drie dagen lang een tentoonstelling over de oorlog kan bezocht worden. Afspraak op het Statieplein op 11 november.

In de dagen direct na de herfstvakantie wordt in de gemeentelijke basisschool Ten Bos extra aandacht aan het einde van de eerste wereldoorlog besteed tijdens de projectdagen. Op de foto: Pascale Vanderstappen van Music Time, Ghislain Cooremans van VOSP en Eliane Mostien van CumDecore op het Statieplein waar het re-enactment zal plaats vinden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk