Kinderwens voor kankerpatiënten krijgt nieuwe kansen

Maggie De Block, minister voor volksgezondheid, neemt maatregelen om de kinderwens van (jonge) patiënten te vrijwaren. Zij besliste om het zogenaamde ‘oncofreezing’ (het invriezen van sperma of eicellen). Het gaat om patiënten wiens vruchtbaarheid ernstig kan worden aangepast door kanker en de behandeling ervan. In negen maanden tijd maakten 303 patiënten gebruik van deze regeling. Intussen laat minister De Block onderzoeken of ze de terugbetaling kan uitbreiden naar andere patiënten.

Maggie De Block: “Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra zorg wegnemen. Patiënten moeten zich 100% kunnen focussen op hun genezing. Als ze daarna hun kinderwens opnieuw willen opnemen, kan dat nog perfect.”

Het proces om vruchtbaarheidsmateriaal in te vriezen is erg duur. Omdat dit hoge prijskaartje veel patiënten afschrikte, besliste minister De Block vorig jaar om oncofreezing volledig terug te betalen voor twee groepen patiënten: kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen, bijvoorbeeld bij een hoog risico op borst- en/of eierstokkanker.

10% van de patiënten die tot nog toe van de maatregel konden profiteren zijn jonger dan zestien jaar.  In de provincie zijn er twee centra in Leuven: het UZ Gasthuisberg en het RZ Heilig Hart. Ook in het Brusselse zijn er een paar ziekenhuizen waar patiënten terecht kunnen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk