Heb jij al een ‘mărțișor’ voor je geliefden ?

Op zaterdag 3 maart kan je in de Delhaize van Merchtem kennis maken met een zeer oud en mooi gebruik: in Roemenië schenken mensen aan vrienden en geliefden begin maart een ‘mărțișor’. De naam is trouwens afgeleid van ‘martie’, de Roemeense naam van de maand maart.

Maar wat is een mărțișor nu eigenlijk? De mărțișor bestaat uit een rood-wit koordje met daaraan een klein symbooltje (een hartje, een bloempje, een vlindertje, …). Wie een mărţişor ontvangt en een hele maand maart dicht tegen zijn hart draagt, zou een heel jaar lang kunnen rekenen op een goede gezondheid.

De laatste dag van de maand wordt de mărţişor aan een tak van een fruitboom gehangen (een vruchtbaarheidssymbool ?). De mărţişor is alleszins een voorbode van de lente. Wat de kleuren rood en wit nu precies betekenen, daar bestaan nogal wat meningen over: rood zou staan voor vuur, de zon, liefde, … wit voor puurheid, kracht, de maan …

Als je een dezer dagen een mărţişor kreeg van een geliefde, een familie of een vriend … draag hem dicht bij je hart en zoek alvast een fruitboom uit.

Zaterdag vanaf 14 uur staat er in de grote inkomhal van Delhaize Merchtem (in de Puursstraat) een tafel waar het maken van mărțișoare gedemonstreerd wordt. Je kan er ook kennis maken met vrouwen en kinderen in (kleurrijke) folkloristische klederdracht en Roemeense volksmuziek. Een leuke manier om kennis te maken met de rijke Roemeense volkscultuur.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk