Wapenstilstand in Merchtem

1917 was een bijzonder bloedig jaar in de eerste wereldoorlog. In de slag bij Passendale werden 450.000 soldaten gedood of gekwetst voor een schamele terreinwinst van 8 km. In de totale oorlog vielen 9,5 miljoen doden te betreuren en ongeveer het dubbele aan gewonden. Deze waanzin wil en kan met niet vergeten. Daarom worden overal in onze gemeenten de slachtoffers herdacht.

In Peizegem werd om 10 uur begonnen met een ‘socissenontbijt’, een initiatief van de Vriendenkring Oud-Soldaten Peizegem. Daarna volgde een bloemenhulde aan het vredesmonument met toespraken van voorzitter Jos Saerens, schepen Mario Vandevelde en kinderschepen Annabel De Ridder.

In Merchtem werd begonnen met een eucharistieviering, muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Muziekmaatschappij Concordia. Dan ging het in stoet naar het monument van de gesneuvelden. Deze keer was het de Koninklijke Harmonie St-Cecilia de voor muzikale ondersteuning zorgde. Ook hier was er een korte toespraak van o.m. kinderburgemeester Miel Meskens. Na de bloemenhulde werden de deelnemers en de leden van de Kring Oud-Soldaten Merchtem ontvangen op het gemeentehuis. Paul Van Den Eynde hield er een toespraak in zijn hoedanigheid van nieuwe voorzitter van de KOS. Onze fotograaf kon de viering niet tijdig bereiken door een gigantische opstopping ter hoogte van de Puursstraat.

In Brussegem ten slotte was het schepen Mast die de plechtigheid mocht leiden. Ook hier waren er toespraken en een bezinning met de schoolkinderen van De Rinkeling. De Herleving zorgde voor de muzikale begeleiding.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk