Wapenstilstand in Asse

Met trommelaars en klaroenblazers van de brandweer trok een stoet van de Sint-Martinuskerk naar het monument voor de gesneuvelden op het Gemeenteplein. Naast de notabelen van de gemeente waren er afvaardigingen van de NSB (Nationale StrijdersBond), de hulpdiensten en vaderlandslievende verenigingen. Aan het monument werden er toespraken gehouden en kransen neergelegd om de vele Assenaren te huldigen die tijdens de wereldoorlog het leven lieten. Zij maakten deel uit van de 9,5 miljoen jonge mensen die in de gruwel van de oorlog omkwamen.

Ook in Zellik werd de 11 november viering ingezet met een eucharistie in de Sint-Bavokerk. Daarna ging het stoetgewijs naar het kerkhof waar aan het monument voor de gesneuvelden uit de twee wereldoorlogen bloemen werden neergelegd. Ook hier waren gemeentebestuur, vaderlandslievende verenigingen en hulpdiensten aanwezig. Vrijwilligers van brandweer, Chiro en Fanfare St-Ceciliaa zorgden voor muzikale ondersteuning.

Een emotioneel moment was het aanbrengen van een schildje van oudstrijder op het graf van Georges Marchal die dit jaar overleed op de leeftijd van 97 jaar. Ook aan zijn graf werd de Last Post geblazen.

In Relegem had de viering met gezangen en toespraken plaats op zondag 12 november. Ook hier werden bloemen neergelegd te ere van de gesneuvelden in de ‘grote oorlog’.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!