Schepencollege wiedt voor eigen deur

Je hebt het vast al gehoord: als particulier of openbaar bestuur mag je onkruid niet meer bestrijden met onkruidverdelgers op basis van glyfosaat (het bekendste merk is Roundup). Die zouden kankerverwekkend zijn. In de landbouw mag glyfosaat wel nog gebruikt worden.

Om het goede voorbeeld te geven gingen de leden van het schepencollege aan de slag met hak, bezem en schop om het voetpad voor het gemeentehuis onkruidvrij te maken. Wie op dat moment toevallig voorbij kwam kreeg zelfs een paar tuinhandschoenen aangeboden. Het gemeentebestuur riep zaterdag 29 april en zaterdag 9 september uit tot ‚Äėonkruiddagen‚Äô.

Omdat iedereen geacht is het voet- of fietspad voor zijn deur onkruidvrij te houden wil het gemeentebestuur het onkruid bestrijden zonder pesticiden (dit betekent: het met de hand verwijderen) aanmoedigen. Inwoners die het onkruid willen bestrijden kunnen op de milieudienst van de gemeente of in de bibliotheek een vuilniszak en een paar tuinhandschoenen verkrijgen (zolang de voorraad strekt).

Wie samen met de buren zijn schouders zet onder het onkruid vrij houden van zijn straat kan zelfs een buurtcheque van 150 euro winnen. Individueel kan je een cheque van 25 euro veroveren. Om deel te nemen aan de wedstrijd hoef je enkel een foto van je onkruidactie (voor 10 mei 2017) in te sturen via www.merchtem.be/onkruidvrij.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk