UPDATE : Merchtem kondigt gemeentelijk noodplan af, verkeer in de knoop

UPDATE : De avondspits in en rond Merchtem verliep zeer moeilijk. Doordat de Molenbeek en de Stambeek buiten hun oevers zijn getreden werden verschillende invalswegen (o.m. de Gasthuisstraat) afgesloten omdat het water op het wegdek stond. Het verkeer stond stil of verliep stapvoets omdat ook een aantal zijwegen (o.m. de Dendermondestraat) blank stonden.

In de gemeentelijke loods waren vrijwilligers van het Noodcomité en personeelsleden van de gemeente druk in de weer met het vullen van zandzakjes. Burgemeester Eddie De Block vreesde voor het onderlopen van het centrum door een watermassa gevoed door de Grote Molenbeek. Die zorgt ook in Londerzeel (Steenhuffel) voor grote wateroverlast. Het bufferbekken in Mollem zat genoeg vol zodat het water toch zijn weg moest zoeken stroomafwaarts.

Om 19.30 uur werd de gemeentelijke fase van het rampenplan weer afgeblazen.

OORSPRONKELIJKE TEKST : De zware neerslag in de nacht van donderdag op vrijdag en de onophoudelijke regenbuien van vrijdag hebben her en der in de gemeente voor wateroverlast gezorgd. Grachten en beken konden de grote hoeveelheid water niet slikken en zetten verschillende straten blank.

Gemeentepersoneel en brandweer hadden handen tekort. Het gemeentelijk noodplan werd afgekondigd en de leden van het noodcomité opgeroepen om de bevolking bij te staan.

Na de middag bereikten verschillende beken in Merchtem een kritieke waterstand. Het bufferen in Mollem kon de problemen een hele tijd uitstellen maar ook daar was geen kruit gewassen tegen zo’n grote hoeveelheid neerslagwater. Ook het bufferbekken kon zo’n watermassa niet aan.

Verkeershinder

Het gevolg laat zich raden: op verschillende plaatsen in de gemeente traden de beken buiten hun oevers. Dat was vooral het geval op Breestraeten en Terlinden waar ook de laag gelegen weiden niet volstonden om het water op te vangen. Op de Hunsberg stond het water tot aan de huizen.

De Dooren en Kleistraat werden afgesloten voor het verkeer. Ook op andere plaatsen werden wegen geheel of gedeeltelijk afgesloten. Ook in de Dendermondestraat stroomde het beekwater over het wegdek. De wateroverlast zorgde dus voor verkeershinder. Ook de ophaling van huisvuil werd verstoord. Wie vrijdag niet bediend werd mag maandag de huisvuilzakken opnieuw buiten zetten.

De vijvers van het OCMW-park volgden het voorbeeld van de beken en traden uit hun oevers. Water stroomde van de ene vijver in de andere, tot grote vreugde van de eendjes. Het OCMW- en gemeentepersoneel hielden het wassende water onafgebroken in de gaten. De keuken van het OCMW verzorgde de catering voor de mensen die her en der in de gemeente aan de slag waren.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk