Wateroverlast in Grimbergen stilaan kritiek

Op een aantal plaatsen in Grimbergen treedt er langzaam wateroverlast op. De rioleringen en bufferbekkens kunnen de grote hoeveelheid water stilaan niet meer slikken.

Door de zware regen- en sneeuwval van de afgelopen uren, bereiken de rioleringen en bufferbekkens stilaan hun maximale capaciteit. Hierdoor komen een aantal gebieden in Grimbergen stilaan blank te staan. De gemeente volgt de situatie nauwlettend op. Een aantal ploegen van de technische dienst zijn volop aan de slag om zandzakjes te leggen en slikkers (rioolputjes) te ruimen.

Afgelopen nacht is het eerst beginnen sneeuwen en daarna volop beginnen regenen. De strooidiensten van de gemeente die ‘s nachts op pad waren, hebben tegen de ochtend vastgesteld dat een aantal plekken blank kwamen te staan door de zware regenval.

De bekkens en rioleringen hebben goed hun werk gedaan, maar stilaan is de maximale capaciteit toch bereikt. De bufferbekkens hebben code oranje bereikt, maar als de regenval aanhoudt, dan zullen ze overlopen.

Ondertussen kregen de gemeente, de politie en de brandweer ook al meldingen binnen van inwoners dat er wateroverlast is.

wateroverlast grimbergen 2De getroffen gebieden bevinden zich hoofdzakelijk in de omgeving van de Maalbeek. De technische ploeg bracht daarom al zandzakjes naar de Noodbeekstraat en omliggende straten en is onderweg naar andere kritieke plekken.

Ook ander gebieden dreigen onder te lopen, zoals de omgeving van de Potaarde. Uit Humbeek kwamen er ook meldingen uit de Benedestraat. De politie heeft in de loop van de ochtend ook de Noodbeekstraat afgezet.

De gemeente heeft ondertussen extra mankracht opgeroepen om de wateroverlast onder controle te houden. Eén van de ploegen heeft vanmorgen ook al een omgewaaide boom uit de beek in de Vorstraat gehaald.

Vermoedelijk zullen in de komende uren een aantal straten overspoeld worden met modder. Om deze modder te ruimen zal de gemeente maandag een gespecialiseerde firma oproepen. De gemeente beschikt zelf immers niet over het nodige materiaal om de modder te ruimen.

Aan inwoners wordt daarom gevraagd om geduld te oefenen tot maandag voor het ruimen van de modder. Zij kunnen wel water- en modderoverlast melden via dit formulier.

Inwoners wiens woning dreigt onder te lopen, kunnen zandzakjes afhalen aan de gemeentelijke loodsen in de Humbeeksesteenweg. Opgelet: er worden enkel zandzakjes uitgereikt voor het beschermen van woningen, niet voor tuinen of weiden.