Waardevolle glasramen worden beschermd

De Merchtemse Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk bezit heel wat kunstschatten. Daartoe behoren zeker ook de mooie glasramen in het koor en aan de zijkanten van de kerk. Omdat deze mooie gebrandschilderde ramen in het verleden al een aantal keren het doelwit van vandalen waren, wil het gemeentebestuur de beveiliging ervan prioritair aanpakken.

Er wordt 200.000 euro (het grootste deel van de Vlaamse Overheid) uitgetrokken om de glasramen te beschermen met veiligheidsglas. “Zo zijn ze beschermd tegen vandalisme maar het veiligheidsglas zorgt ook voor een betere isolatie zodat de factuur van de verwarmingskosten zal dalen,” zegt schepen David De Valck, bevoegd voor kerkraden.

Een bijkomend effect zou tevens zijn dat de akoestiek van de kerk, die nu al vrij uniek is, nog beter tot zijn recht komt. Onder meer tijdens concerten. Op de foto: de mooie glasramen in het koor vormden een schitterend decor voor een concert met muziek van August De Boeck.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk