Merchtem wil pastorieën verkopen

Merchtem zit verveeld met twee pastorieën die leeg staan, restauratie nodig hebben en dus zwaar  kunnen gaan wegen op het gemeentebudget. Zo zouden er voor 750.000 euro restauraties nodig zijn aan de pastorie van Brussegem, terwijl het gebouw momenteel zo’n 700.000 euro waard is. ‘In de balans maakt dat bijna 1,5 miljoen euro,’ zucht burgemeester Eddie De Block.

Ook de pastorie van Ossel staat leeg. Het gebouw zou, bij verkoop, zo’n 500.000 euro in de gemeentekas kunnen brengen. Het Centraal Kerkbestuur, o.l.v. Frank Meysman, buigt zich momenteel over het probleem van kerk- en andere gebouwen.

De gemeente – eigenaar van de gebouwen – heeft momenteel geen bestemming voor beide pastorieën en zou ze, op termijn, liever verkopen. De gebouwen dateren uit de 18de eeuw en zijn dringend aan restauratie toe. ‘Het geld daarvoor heeft de gemeente op het moment gewoonweg niet,’ zegt burgemeester De Block, ‘dus is het beter de gebouwen van de hand te doen. Zonder overhaasting weliswaar’.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk