Muziekkapel van De Gidsen zet subliem orgelpunt

Het feestweekend van de Koninklijke Harmonie De Volherding eindigde met een ongeziene paukenslag: het optreden van de Koninklijke Kapel van de Gidsen op het grote podium op de Opwijkse Markt.

Onder leiding van Kapitein Kapelmeester Yves Segers gaven zij een concert dat de vele toeschouwers – ondanks het dreigende weer – met verstomming liet staan. Zo’n beheersing, zo’n meesterschap, zo’n muzikale virtuositeit … het was nog nooit gezien (of liever gehoord) in de Sint-Paulusgemeente.

Toch waren de toehoorders al een hele namiddag verwend met muzikale hoogstandjes van de muziekmaatschappijen uit de omgeving die beurtelings één van de twee podia op de Markt mochten bezetten. Wie van oordeel is dat fanfare of harmoniemuziek ouderwets is moet dringend een hoorapparaat kopen. Wat de muziekverenigingen ten gehore brachten was jong, speels, bijwijlen betoverend of ronduit indrukwekkend. En er was volk, veel volk.

Steltenlopers

In de voormiddag was Opwijk al ‘lekker gemaakt’ met een rondgang van de Merchtemse Steltenlopers, de jubilerende Volherding en de bevriende maatschappij uit Ober-Mockstadt door het centrum van de gemeente. Maar zoals de titel zegt: De Gidsen zetten het orgelpunt van een driedaagse viering die uitblonk door een perfecte organisatie, een grote variatie en heel veel inspiratie.

Een viering waar voorzitter Leo De Smedt en zijn bestuur en dirigent Jan Couck en zijn muzikanten meer dan fier mogen over zijn. Een viering om op te schrijven en over 25 jaar nog eens over te mijmeren. Want wij twijfelen er niet aan dat De Volherding ook de komende 25 jaar zal … volherden. Muziek hoort immers bij het leven, muziek om van te genieten als het feest is of muziek om stil bij weg te dromen als de noten troost moeten brengen bij een trieste gebeurtenis.