Eerste beiaardopleiding in Vlaamse Rand

Wie in Grimbergen woont, werkt of winkelt, is geregeld getuige van een uniek gebeuren: het klokkenspel van de beiaard. Anno 2024 kan dat zelfs een hit van Avicii of U2 zijn. Dus ja, die oude beiaard is helemaal mee met zijn tijd. Wie dit prachtige instrument wil leren bespelen, kan vanaf 2 september terecht in de gemeentelijke academie.

Noem vijf populaire muziekinstrumenten en de beiaard zal er niet tussen staan. Onterecht, want het zwaarste instrument ter wereld – 7 ton met 49 klokken in Grimbergen – is aan een sterke opmars bezig.

De beiaard is een muziekinstrument dat zo’n 500 jaar geleden in de streek rond Grimbergen werd uitgevonden. Hij bestaat uit klokken die in een hoge toren hangen. Met een speciaal klavier speelt de beiaardier klassieke muziek, popliedjes en – heel soms – het stevigere genre. De tonen van de beiaard reiken tot ver buiten de dorpsgrenzen. De gemeente Grimbergen is trots op haar beiaard en houdt de beiaardcultuur leven.

Op Pinkstermaandag 20 mei ontvangen de Beiaardvrienden Grimbergen de Vlaamse Beiaardvereniging in de gemeente. Geen toeval, want de jaarlijkse beiaarddag vindt plaats in een beiaardgemeente waar het afgelopen jaar een belangrijke ontwikkeling is geweest op beiaardvlak. Die ontwikkeling situeert zich in de educatieve context, want vanaf volgend schooljaar richt de gemeentelijke academie, in samenwerking met de Beiaardvrienden, een eigen beiaardopleiding in.

Een slimme en structurele manier om de Grimbergse beiaardmuziek en -cultuur te promoten, zo is ook directeur Bart Stevens van mening: “We willen de lessen beiaard vanaf september opstarten van zodra we vijf leerlingen hebben. We beseffen dat het niet zo gemakkelijk zal zijn om in het begin veel gegadigden voor dit oude instrument aan te trekken, hoewel de traditie onder de Grimbergse klokkentoren erg leeft.”

“Een beiaard kunnen bespelen is origineel en heeft impact”, verduidelijkt Karlijne Van Bree. Als schepen van onderwijs én erfgoedbeleid kent zij de kracht van dit kolossale instrument. “Ik geniet oprecht elke keer als ik onze beiaardier Twan Bearda hoor spelen. Iedereen kan in de luisterhoek naast de basiliek, die verleden jaar nieuw werd aangelegd door de gemeentelijke diensten, meeluisteren naar de beiaardmuziek. Ik vind het vooral ook mooi dat achtjarigen binnenkort achter het beiaardklavier kunnen plaatsnemen, want zo leggen we de link tussen het verleden die de beiaard in zich draagt en de toekomst. In Vlaanderen zijn we, naast o.a. Gent, Mechelen, Puurs, Dendermonde en Ninove, een van de weinige lokale overheden die zo’n unieke opleiding aanbiedt en daar mogen we dus best trots op zijn.”

Horen we die achtjarigen binnenkort dan op de Grimbergse torenbeiaard een deuntje spelen? “Dat is zeker de bedoeling. Al wordt er eerst flink geoefend in de klas op een elektronisch oefenklavier”, lacht schepen Van Bree.

Inschrijven: vanaf 1 juni 2024 via www.academiegrimbergen.be/dko3

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise